Filmografie Famke Janssen

Biografie

Famke Janssen (Amstelveen, 5 november 1964) is een Nederlands filmactrice. Ze brak wereldwijd (en ook in eigen land) door met haar rol als Xenia Onatopp, de vrouw die kon doden met haar dijen, in de Bondfilm GoldenEye. 
 
Janssen werd geboren in Amstelveen (sommige bronnen vermelden ten onrechte Amsterdam als geboorteplaats), op 5 november 1964 (sommige bronnen vermelden ten onrechte 1 januari als datum of 1965 als jaar). Zij is een zuster van regisseuse Antoinette Beumer en actrice Marjolein Beumer. Na de scheiding van hun ouders namen de zussen de naam van hun moeder aan. 
 
Na haar middelbare school studeerde Janssen een korte tijd economie aan de Universiteit van Amsterdam, terwijl zij bijverdiende als model. Zij werkte in heel Europa en emigreerde in 1984 naar de Verenigde Staten. Al gauw keerde zij de modellenwereld de rug toe en stortte zich op een studie literatuur aan de Columbia-universiteit in New York. Om te voorkomen dat ze in het Engels als 'Famke Bummer' door het leven zou gaan, veranderde ze haar naam terug in Janssen. Zij volgde acteerlessen - aanvankelijk als hobby - en verhuisde later naar Los Angeles, waar zij talloze audities afliep. Ze was te zien in kleine gastrollen in televisieseries als Melrose Place en Star Trek: The Next Generation. In 1992 maakte ze haar filmdebuut in het drama Fathers and Sons. 
 
Janssen was van 1995 tot 2000 getrouwd met filmregisseur Tod Williams. Inmiddels woont zij alweer geruime tijd in New York.

Filmografie Famke Janssen

Hide and Seek - Thriller
maart 2005

Hide and Seek

Thriller Regie: John PolsonMet: Robert De Niro, Famke Janssen, Dakota FanningDr. David Callaway probeert zijn leven weer op te pakken, nadat zijn vrouw zelfmoord pleegt. Zijn dochter heeft het erg moeilijk met de dood van haar moeder, maar vindt in haar 'geest' een troostende vriendin. Na enige tijd neemt deze 'vrienschap' echter heel bizarre vormen aan.
Goldeneye
januari 1995

Goldeneye

 Regie: Martin CampbellMet: Pierce Brosnan, Sean Bean, Isabella Scorupco,...De Koude Oorlog is voorbij, maar de Russische maffia viert hoogtij en wil de wereld in haar macht krijgen. Gelukkig is er geheim agent 007 om daar een stokje voor te steken. Bond moet samen met Natalya het wereldgevaarlijke wapen Goldeneye uitschakelen.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: