Filmografie Hugo Weaving

Biografie

Hugo Wallace Weaving (Austin (Nigeria), 4 april 1960) is een Australisch theater- en filmacteur. Weaving kreeg gedurende zijn carrière verschillende prijzen voor zijn acteerwerk. 
 
Weaving werd geboren in Nigeria en woonde in zijn jeugd in Zuid-Afrika en in het Verenigd Koninkrijk. Hij verhuisde in 1976 naar Sydney. Hij studeerde aan de NIDA en kreeg zijn eerste grote rol in de televisieserie Bodyline in 1984. 
 
Weaving woont samen met zijn partner Katrina Greenwood en zijn twee kinderen Holly en Harry. Naast zijn drukke filmcarrière speelt hij nog steeds rollen in het theater en treedt hij regelmatig op in stukken van de Sydney Theatre Company. 
 
Weaving speelde in de Australische film The Dirtwater Dynasty in 1988 en later speelde hij een rol tegenover Nicole Kidman in Bangkok Hilton (1989). Hij kreeg een Australische prijs voor zijn rol in de lowbudgetfilm Proof in 1991. Hij brak wereldwijd door als een van de drie hoofdrolspelers in Priscilla, Queen of the Desert in 1994 en ontving de prijs voor beste acteur voor zijn rol in The Interview tijdens het filmfestival van Montréal. 
 
In Babe sprak hij de tekst van Rex (één van de herdershonden) in. Weaving zat eveneens stemtechnisch in de film Transformers waarin hij de stem van de Decepticonleider Megatron insprak. 
 
Mede door rollen als Agent Smith in de filmtrilogie The Matrix, als elf Elrond in de The Lord of the Rings-trilogie en als de op wraak beluste V uit V for Vendetta geniet Weaving wereldwijde bekendheid.

Filmografie Hugo Weaving


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: