Filmografie Hugh Laurie

Biografie

James Hugh Calum Laurie, OBE (Oxford, Engeland, 11 juni 1959), is een Engelse acteur, komiek, musicus en schrijver. Hij is in Engeland bekend geworden door zijn werk voor televisie, en dan in het bijzonder door de samenwerking met Stephen Fry. 
 
Laurie is geboren en getogen in Oxford, en studeerde aan Eton en Selwyn College in Cambridge. Zijn vader Ran Laurie won op de Olympische Spelen van 1948 (Londen) een gouden medaille voor roeien (mannen, twee zonder stuurman, met John Wilson), en Hugh was een fervent roeier in zijn studententijd, totdat hij moest ophouden omdat hij klierkoorts (de ziekte van Pfeiffer) kreeg. Hij besloot zich daarna te richten op acteren. 
 
Tijdens zijn eerste jaar aan de universiteit werd hij lid van de Footlights Club in Cambridge, een vereniging die voor veel bekende Britse komieken het startpunt van hun carrière is geweest. In het laatste jaar was hij de voorzitter van de club, Emma Thompson was de vicepresident. In dat jaar (1980) ontmoette hij Stephen Fry tijdens het Edinburgh Festival. 
 
Zij hebben vervolgens als duo veel televisiewerk gedaan, zoals de komedieserie Jeeves and Wooster en A Bit of Fry and Laurie. Hugh Laurie heeft nu ook een solocarrière opgebouwd als acteur in zowel grappige rollen (zoals in Blackadder met Rowan Atkinson, de rol van (adoptie)vader in Stuart Little, een stem in Stuart Little: the animated series en in 101 Dalmatiërs) als meer serieuze rollen, zoals in de film Sense and Sensibility. In het midden van de jaren negentig bracht hij een boek uit, The Gun Seller. 
 
Hugh Laurie is sinds 1989 getrouwd met Jo Green. Sinds 2004 speelt hij de hoofdrol in House, een Amerikaanse ziekenhuisserie. Hierin vertolkt hij de rol van Dr. Gregory House. Deze serie is op dit moment elke week te zien op 2BE, SBS 6 en 13th Street. 
 
Op 23 mei 2007 werd hij benoemd tot officier van de Orde van het Britse Rijk door koningin Elizabeth II wegens zijn verdiensten voor het drama. 
 
Op 5 mei 2011 is in Nederland het debuutalbum van Laurie (Let Them Talk) op cd en lp uitgekomen. Het album telt vijftien nummers .

Filmografie Hugh Laurie

Paddington - Familie, Komedie
december 2014

Paddington

Familie, Komedie Regie: Paul KingMet: Hugh Laurie, Hugh Bonneville, Tim DownieIn Paddington reist een jonge beer uit Peru naar Londen, op zoek naar een nieuw leven in de stad waar hij altijd van gedroomd heeft. Wanneer hij helemaal alleen toekomt in Paddington Station, ontdek hij al snel dat het stadsleven niet zo gemakkelijk is als gedacht. Maar dan ontmoet hij de familie... Verder lezen...
Street Kings - Drama
mei 2008

Street Kings

Drama Regie: David AyerMet: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie,...Tom Ludlow is een ervaren vice-detective van de politie in Los Angeles. Na de dood van zijn vrouw valt het leven hem erg zwaar. Wanneer er bewijzen tegen hem opduiken in de moordzaak van een collega, heeft hij geen andere keuze dan te strijden tegen de corrupte politiecultuur waarin hij heel zijn... Verder lezen...
Valiant - Animatie Film
juli 2005

Valiant

Animatie Film Regie: Gary ChapmanEuropa 1944. Valiant, een jonge klungelige en kleine bosduif, maakt deel uit van een duivenescadron dat voor de vitale communicatielijn tussen het Franse verzet en de Gealliëerden instaat. Gevaarlijke valken zorgen echter voor zware verliezen in de rangen tot het vliegtuig van Valiant crasht achter... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: