Filmografie Lars Von Trier

Biografie

Lars von Trier (Kopenhagen, 30 april 1956) is een Deense filmregisseur, bekend om zijn originele manier van werken. Samen met collega Thomas Vinterberg bedacht en begon hij het Dogma 95-collectief. 
 
Zijn geboortenaam is Lars Trier, maar op de filmacademie gaven zijn medestudenten hem de bijnaam Von Trier. Dit was een plagerijtje, goedmoedige spot, omdat von een adellijke achtergrond suggereert, terwijl dat in tegenspraak is met de communistische achtergrond van zijn ouders. Tevens zijn 'Lars' en 'Trier' heel gewone namen in het egalitaire Denemarken. (Volgens sommige bronnen behield hij zijn bijnaam als een hommage aan de regisseur Erich von Stroheim.) 
Von Trier studeerde filmwetenschappen in Denemarken. Vanaf 1976 maakte hij korte films. Daarna studeerde hij van 1979 tot 1982 Deense filmschool. Zijn eerste lange speelfilm was Forbrydelsens element (The Element of Crime) (1984). 
 
Von Trier maakte zelf maar één Dogma-film: de omstreden film The Idiots. Zijn latere films hadden wel dogma-elementen, maar Von Trier leefde niet meer alle dogma's na. In Breaking the Waves werd bijvoorbeeld ook slechts met één handheld camera gedraaid, zodat de acteurs zich zo min mogelijk bewust waren van de aanwezigheid van camera en techniek. Het resultaat was dan ook een 'naturel' manier van acteren. 
 
In Dogville ging Von Trier nog een stap verder dan Dogma 95: ook de gebouwen ontbraken. 
 
Op het filmfestival van Cannes in mei 2011 heeft Trier zichzelf een nazi genoemd. Later zei hij dat hij Hitler begreep en dat hij fouten heeft gemaakt. Om die reden is hij door de festivalleiding tot persona non grata verklaard. Deze controversiële uitspraken waren mogelijk een manier om aandacht te trekken voor zijn op dat moment nieuwe film Melancholia.

Filmografie Lars Von Trier

Boss of It All
juni 2007

Boss of It All

 Regie: Lars von TrierMet: Jens Albinus, Peter Gantzler,...De eigenaar van een IT-bedrijf heeft beslist om zijn zaak te verkopen. Bij de oprichting van zijn bedrijf had hij voor zijn personeel een fictieve directeur uitgevonden waarachter hij zich kon verstoppen bij het nemen van impopulaire maatregelen. De potentiële overnemers van het bedrijf willen... Verder lezen...
Manderlay
december 2005

Manderlay

 Regie: Lars Von TrierMet: Bryce Dallas Howard, Isaach de Bankolé,...De merkwaardige en subversieve geschiedenis van de plantage Manderlay. Grace (Bryce Dallas Howard) en haar vader (Willem Dafoe) hebben Dogville achter zich gelaten om terug huiswaarts te keren. Per toeval houden ze halt in Alabama voor de plantage "Manderlay". Grace stuit er op mensen die nog leven... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: