Chinese Zodiac: Jackie Chan neemt afscheid van Asian Hawk - Review Cinema

   - 

De beroemde avonturier-schattenjager - en soms ook dief - Asian Hawk schiet terug in actie, na Mister Dynamite, uitgekomen in 1986, en Operation Condor 5 jaar later (de twee eerste luiken van de trilogie Armour of God). 

Hij gaat op zoek naar 12 bronzen hoofden, die de sterrentekens voorstellen, en overal ter wereld verspreid zijn in musea, veilingzalen en privécollecties van mensen met weinig scrupules. Dit onschatbaar erfgoed werd lang geleden ontvreemd door de koloniale troepen die "op doortocht" waren in China, zoals dat gebeurde met tal van andere kunstcollecties. Om deze kostbare beelden terug te vinden, moet Asian Hawk opnieuw het gevaar opzoeken in de vier uiteinden van de wereld. Wat hij zoals altijd doet met veel zin voor humor en waarbij hij geen risico's schuwt.

Het is een vreemde langspeelfilm, meer nostalgisch dan explosief. Jackie Chan zet zoals altijd verschillende petten op (regisseur, scenarioschrijver, acteur, stuntman...) en aarzelt niet om boodschappen van vrede en samenhorigheid te verkondigen, en van mogelijke vergevingsgezindheid tussen volkeren ondanks de historische vetes ten gevolge van de koloniale gewelddaden die overal ter wereld zijn gepleegd. Het is behoorlijk naïef en direct, maar uiteindelijk ook oprecht en ontroerend.

Naast dit humanistische aspect "vertraagt" Chan het ritme enigszins, om zich te sparen. Het moet gezegd dat deze acteur alle mogelijke risico's heeft genomen en zich tal van keren heeft verwond, en toch blijft hij zijn lichaam op de proef stellen. Maar nu hij 60 jaar is, heeft hij besloten om het wat kalmer aan te doen. Chinese Zodiac is dus in zekere zin ook een afscheid van zijn levensstijl vol risico's en van het personage van Asian Hawk.

Chinese Zodiac is niet de beste Jackie Chan, maar ongetwijfeld een film die hij met hart en ziel heeft gemaakt, en dat kan hij als de beste! Wat de extra's betreft: een making of van 57 minuten maakt het plaatje compleet.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares - Actueel
Actueel

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares

De 74-jarige acteur vertelde de Film Comment podcast (via The Playlist) dat hij te zien zal zijn in 'Tron: Ares', de derde film in de sci-fi franchise die hij begon met 'Tron' in 1982 en vervolgde met 'Tron: Legacy' in 2010. Verder lezen...
Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel - Actueel
Actueel

Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel

De Franse acteur Gérard Depardieu, die sinds maandagochtend in hechtenis zat in het kader van beschuldigingen van aanranding, is vrijgelaten uit de politiecel. Dat heeft zijn advocaat gezegd aan verslaggevers. Verder lezen...
Chinese Zodiac

Chinese Zodiac

Actie, Komedie, Avontuur  Regie: Jackie Chan Met: Jackie Chan, Oliver Platt, Qi Shu, Daniel Wu,... ...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: