"De superheldenfilms zijn saai. Ik hou van de energie in de bioscoopzaal waarin men wacht op de start en in zichzelf denkt: 'Goed, als er iets is dat we nog niet weten over de superheld, dan is het hoeveel pijn hij gaat lijden'". David Fincher houdt niet van superheldenfilms en heeft dat zopas laten weten in een interview aan Playboy. Superhelden? Saai? Het genre is nochtans een groots succes in de box-office en kent een gouden tijdperk sinds de Marvel Studios de magische formule gevonden hebben.
Maar Fincher, waarvan Gone Girl binnenkort uitkomt, is niet de enige die op deze manier denkt. Michel Gondry haalde in 2010, na de release van The Green Hornet, al het onderwerp aan. En niet op zachte wijze. Hij sprak reeds over een "fascistische" visie. Dit jaar haalde hij het opnieuw aan in Clique, een uitzending van Canal+: "In de realiteit is de film die ik gemaakt het niet echt een superheldenfilm. Ik vind dat er een soort van fascistische beeldvorming is bij het idee dat één man de aarde gaat redden, zelf het recht in eigen handen neemt en alle problemen gaat oplossen."
Een veel radicalere zienswijze dan die van David Fincher dus, die zich enkel blijkt te vervelen bij deze films.
Een andere regisseur - nochtans een belangrijk onderdeel van de Marvel machine - is Joss Whedon, hij heeft zich ook reeds uitgesproken over de fascistische ideologie van de superhelden films. "Ik heb The Dark Knight gezien en vond het ver van het genre verwijderd", legde hij uit. "Het was zoveel een superheldenfilm als The Godfather dat is (...) We hebben zopas de technologie bereikt die deze films fantastisch kan maken, ik was nog niet klaar voor een post-modernistische versie van het genre (...) We worden steeds tussen die twee keuzes verscheurd. Men tracht een populaire film te maken, met een fascistische iconografie die gewoonweg groter, beter en langer is, en daarna tracht men deze af te breken, een zwak punt te vinden en menselijkheid. En de toeschouwer is dan nog geladen met zijn eigen emotionele bagage. Bevinden we ons in een stijgende of dalende lijn? Ik kan het niet echt zeggen. Maar ik tracht mijn superheldenfilms zo te maken, zoals men ze nog nooit heeft gezien en alsof ze er altijd al zijn geweest. Ik werk met het idee dat het voor de personages natuurlijk is om zo te zijn, zo maak ik steeds films die rondom de personages draaien".