Het Festival van Namen maakt 6 nieuwe titels bekend! - Actueel Cinema

   - 

De 28e editie van het Internationaal Festival van de Franstalige Film (FIFF) loopt van 27 september tot 4 oktober 2013. Elk jaar stelt het Festival van Namen om en bij de 150 films voor uit alle hoeken van de francofonie, van Frankrijk tot Quebec, inclusief Roemenië, Afrika, Libanon, Zwitserland, Viëtnam en België. Als vaste stek van de Franstalige film nodigt het FIFF filmprofessionals uit de hele wereld uit voor workshops, colloquia en ontmoetingen waardoor nieuwe films het daglicht kunnen zien. Namen staat dicht bij haar publiek dankzij de FIFF pass. Die geeft het publiek de gelegenheid om aan een democratische prijs een rijke, gevarieerde, toch vaak miskende cinema te ontdekken.

 

Zoals eerder aangekondigd, zal de film LA VIE D’ADELE - Chapitres 1 et 2 van Abdellatif Kechiche het Festival op vrijdag 27 september officieel openen, in aanwezigheid van de regisseur. De film won de Gouden Palm op het laatste Festival van Cannes en wordt vertolkt door Léa Seydoux en Adèle Exarchopoulos.

 

Het Festival onthult zes nieuwe films uit de selectie van deze 28e editie:

 

DIEGO STAR van Frédérick Pelletier (Québec/België)

Een vrachtschip op de Saint Lawrence rivier.  In de machinekamer werd de motor beschadigd. De Ivoriaanse monteur Traoré wordt ten onrechte beschuldigd van het falen van de motor. Terwijl het schip voor herstel naar een maritieme werf van Lévis wordt gesleept, krijgt de crew van het schip onderdak bij de lokale bevolking. Ver van huis en familie klampt Traoré zich vast in een winters Québec…

Na verschillende kortfilms tekent Frédérick Pelletier, cineast uit Québec, met Diego Star voor een eerste langspeelfilm, waarvan het project de expertise van het Forum de la Production in Namen in 2009 meepikte. Het drama werd vertolkt door Issaka Sawadogo (door Marion Hänsel ontdekt in Si le vent soulève les sables en L’Envahisseur van Nicolas Provost), Chloé Bourgeois, Yassine Fadel en Abdelghafour Elaaziz. De film  is een productie van Metafilms (Québec) en Man’s Films Productions (België).

 

LES GARCONS ET GUILLAUME, A TABLE ! van Guillaume Gallienne (Frankrijk/België)

De eerste herinnering die ik van mijn moeder heb, is van toen ik vier of vijf jaar was. Ze riep ons, mijn twee broers en ik, voor het avondeten met de woorden : ‘Les garçons et Guillaume, à table !’ en de laatste keer dat ik haar aan de telefoon sprak, zei ze nog voor ze inhaakte : ‘Je t’embrasse ma chérie’. Wel, ik wil gerust stellen dat tussen deze twee zinnen nog een aantal misverstanden bestaan hebben.

Guillaume Gallienne was vooraf acteur onder meer in Marie-Antoinette van Sofia Coppola en Fauteuils d’orchestre van Danièle Thompson, en maakte met deze film een eerste langspeelfilm, een adaptatie van een eigen theaterstuk, waarnaar de film ook genoemd is. De film viel in de prijzen op de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes. Vertolkingen zijn van Guillaume Gallienne, André Marcon, Françoise Fabian, Nanou Garcia en Diane Kruger. De film is een productie van Gaumont, Rectangles Productions en LGM Films, een co-productie van France 3 Cinéma, uMedia en Don’t Be Shy Productions en zal in België verdeeld worden door Victory Productions.

 

LES GRANDES ONDES (A L’OUEST) van Lionel Baier (Zwitserland/Frankrijk/Portugal)

April 1974. Twee journalisten van de Zwitserse radio worden naar Portugal gestuurd om een reportage te maken over de Zwitserse steun aan dit land. Bob, een technicus die bijna op rust gesteld is, gaat met hen mee in zijn vertrouwde VW combi. Maar eens ter plaatse loopt niets zoals verwacht :  tussen de feministe Julie en de gewiekste oorlogsjournalist Cauvin is de spanning te snijden. Ondanks alle goede pogingen van de jonge Portugese tolk, Pelé, beslist het team forfait te geven. Maar dan krijgt het verhaal een nieuwe wending die de VW combi tot in het hart van de Anjer-revolutie drijft.

De film wordt gespeeld door Valérie Donzelli, Michel Vuillermoz en Jean-Stéphane Bron en is een productie van Bande à part Films (Zwitserland), Les Films Pelléas (Frankrijk), Rita Productions (Zwitserland), en een co-productie van Filmes do Tejo II (Portugal) en RTS. Lionel Baier is in Namen een vertrouwde gast : hij presenteerde er documentaires als Celui au Pasteur in 2000 en La Parade in 2002. Het jaar nadien nam hij deel aan de Officiële Jury documentaires van het FIFF en in 2008 keerde hij terug als Expert van het Forum de la Production. Ondertussen maakte de Zwitserse regisseur met succes een aantal ficties : Garçon stupide (2004), Comme des voleurs (à l’Est) (2006), Un autre homme (2008) en dit jaar Les Grandes Ondes.

 

HENRI van Yolande Moreau (Frankrijk/België)

Henri, een vijftig jarige man van Italiaanse origine, heeft een klein restaurantje «La Cantina» dicht bij Charleroi samen met zijn vrouw Rita. Als de klanten terug naar huis zijn, vult Henri zijn dagen met Bibi en René, twee tooghangers. Samen drinken ze bier en praten ze over hun gedeelde hobby: duivenmelken. Wanneer Rita sterft, voelt Henri zich verloren. Hun dochter Laetitia stelt aan Henri voor, dat hij wat hulp vraagt voor in het restaurant van een « witte vlinder », de benaming van de inwoners van een instelling voor mentaal gehandicapten in de buurt. Rosette is een van hen. Ze is opgewekt, vriendelijk en ziet het goede in de mens. Haar handicap is licht; ze is gewoon een beetje 'vreemd'. Ze hunkert naar liefde, seksualiteit en normaliteit. Met de komst van Rosette krijgt het leven van Henri een nieuwe draai.

De Belgische actrice Yolande Moreau, die zowel voor als achter de camera een bewogen persoon is, heeft haar eerste film Quand la mer monte in 2004 geco-regisseerd en won meteen de César beste debuut, de César beste actrice, de Prix Louis Delluc beste debuut en de Gouden Beiaard beste actrice in Namen, en Wim Willaert kreeg daar bovenop voor zijn vertolking in de film de Gouden Beiaard beste acteur ! Haar nieuwe film, Henri,  gespeeld door Pippo Delbono, Candy Ming en Jackie Berroyer, mocht dit jaar de Quinzaine des Réalisateurs in Cannes afsluiten. De film is een productie van Christmas in July (Frankrijk), Versus Production (België), France 3 Cinéma, F comme Film (Frankrijk), een co-productie van RTBF, Prime Time en Belgacom, en wordt in België verdeeld door O’brother.

 

SDEROT, SECONDE CLASSE van Osvalde Lewat (Frankrijk/België/Kameroen)

De filmschool van Sdérot, opgericht door een oud-soldaat van het Israëlische leger, op twee kilometer van de grens met Gaza. Sdérot is een school die model wil staan voor integratie, het samenleven van alle gemeenschappen die in Israël bestaan.  Een microkosmos, een sociologisch laboratorium van Israël, waar ideologieën en complexe, tegengestelde politieke stellingen met elkaar in aanraking komen…  Het is de plek van een culturele geopolitiek die de lijnen poogt in beweging te brengen… Een ruimte die, zo goed en zo kwaad als het kan, er in slaagt vorm te krijgen door dicht bij het dagelijkse leven aan te leunen van joden, islamisten, christenen, Palestijnen, Israëli’s, radicale linkse of ook ultranationalistische strekkingen…

De Frans-Kameroenese regisseur, Osvalde Lewat, neemt het in elk van haar documentaires op voor de verdrukten :  de indianen met Le Calumet de l'espoir, een voor 4 jaar veroordeelde gevangene die in Kameroen 33 jaar in de cel bleef met Au-delà de la peine, de verkrachte vrouwen tijdens de oorlog in Kongo met Un amour pendant la guerre en ook de slachtoffers van de Speciale militie-eenheid van Kameroen met  Une affaire de Nègres. Haar nieuwe documentaire, Sdérot, seconde classe is een productie van AMIP (Frankrijk), Neon Rouge Production (België) en Waza Images (Kameroen).

 

LA TENDRESSE van Marion Hänsel (België/Frankrijk/Duitsland)

Het koppel, Frans en Lisa, is vijftien jaar geleden gescheiden, maar ze treffen elkaar opnieuw voor een tweedaagse reis om hun zoon op te halen die in het ziekenhuis ligt na een ernstig skiongeluk. Wat voelen ze nog voor elkaar: onverschilligheid, wrok of jaloezie? Of ontstaat er misschien een verstandhouding, vriendschap, wie weet, liefde. Deze roadmovie, die ons meeneemt van Brussel naar de top van de Alpen, laat ons kennismaken met twee goudeerlijke mensen voor wie we alleen maar tederheid kunnen voelen.

We hoeven haar niet meer voor te stellen, Marion Hänsel, die met haar films op de meest prestigieuze festivals talloze prijzen vergaarde (waaronder de Zilveren Leeuw van Venetië met Dust). Haar nieuwe film werd vertolkt door Olivier Gourmet (onze Ere-voorzitter), Marilyne Canto, Adrien Jolivet, Margaux Chatelier en Sergi Lopez. La Tendresse is een productie van Man’s Films Productions (België), A.S.A.P. Films (Frankrijk) en Neue Pegasos Film (Duitsland), in een co-productie met ZDF/ARTE, Rhône-Alpes Cinéma, RTBF en Belgacom. De film wordt in België verdeeld door Cinéart met een release op 16 oktober.

 

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Dune 3, voorlopig nog niet ! - Actueel
Actueel

Dune 3, voorlopig nog niet !

Het tweede deel van Dune was een kassucces - en niet te vergeten: zeer goed ontvangen door de critici! Regisseur Denis Villeneuve moet onder een zekere druk hebben gestaan om meteen aan de slag te gaan met Dune Messiah, het volgende deel in de saga. Verder lezen...
Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2' - Actueel
Actueel

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor 'Inside Out 2'

Ontdek nu de nieuwe trailer en poster voor Disney en Pixars nieuwe bioscooprelease "Inside Out 2", die nieuwe emoties verwelkomt in het hoofd van tiener Riley. Samen met Plezier (met in de originele versie de stem van Amy Poehler), Woede (stem van Lewis Black), Verdriet (stem van Phyllis Smith),... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: