Vlaamse film trok meer dan twee miljoen bezoekers in 2010 - Actueel Cinema

 
De Vlaamse film heeft in 2010 voor het eerst meer dan twee miljoen bezoekers naar de bioscoop gelokt. Qua totaalcijfers doet 2010 het hiermee zelfs beter dan het "Loft-jaar" 2008. Dat is bekendgemaakt op de voorstelling van het jaarverslag 2010 van het Vlaams Audiovisueel Fonds (Vaf). In 2010 gingen er in totaal 2.099.472 bioscoopbezoekers naar Vlaamse producties en coproducties kijken. Dat is een stijging van bijna 10% tegenover 2009. De lijst van Vlaamse bioscoopsuccessen in 2010 wordt aangevoerd door "Zot van A" met 420.744 bezoekers, gevolgd door de 3D-animatiefilm "Sammy's Adventures: The Secret Passage" (243.793), "Frits & Freddy" (200.000), "Bo" (198.819) en "Mega Mindy en het zwarte kristal" (135.625). Voor sommige van deze films is dit geen eindcijfer aangezien ze ook in 2011 nog in de bioscoopzalen te zien waren/zijn. Opmerkelijk zijn ook de cijfers van de documentaire "Verdwaald in het geheugenpaleis" met 15.490 bezoekers, en "En waar de ster bleef stille staan" met 11.483 bezoekers, twee films die door de producent zelf uitgebracht werden in zowel het commerciële als het alternatieve circuit. Ondertussen zitten beide titels op respectievelijk 23.740 en 12.133 bezoekers. Voorts is het gemiddeld aantal bioscoopbezoekers per Vlaamse (co)productie gestegen van 61.786 in 2009 naar 74.819 in 2010. Hier blijft 2008 wel nog het topjaar met gemiddeld 84.809 bezoekers. 2011 lijkt ook goed ingezet: tijdens het eerste kwartaal registreerden de Vlaamse (co)producties samen naar schatting 771.265 bioscoopbezoekers. Dat is vooral te danken aan het succes van "Rundskop" (386.152 bezoekers tot en met 31 maart, ondertussen 415.000 bezoekers) en van "Frits & Freddy" (245.000 bezoekers tot en met 31 maart). De Vlaamse films deden het ook goed in het buitenland: zo telde men vorig jaar 975 festivalselecties en 110 prijzen in het buitenland. Meest bekroonde Vlaamse film in het buitenland vorig jaar was "Adem". (Belga / LEE)

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de films

Al het nieuws cinema

Derde seizoen 'Stranger Things' 64 miljoen keer bekeken op 4 weken - Actueel

Derde seizoen 'Stranger Things' 64 miljoen keer bekeken op 4 weken

Tijdens de eerste vier weken die volgden op de release, is het derde seizoen van de Netflix-serie liefst 64 miljoen keer bekeken. Dat heeft het streamingplatform deze week zelf bekendgemaakt in een kwartaalbrief aan de aandeelhouders.
Jennifer Aniston breekt meteen Instagramrecord met nieuwe pagina - Actueel

Jennifer Aniston breekt meteen Instagramrecord met nieuwe pagina

Door eindelijk een eigen Instagramaccount aan te maken, heeft de Amerikaanse actrice Jennifer Aniston een wereldrecord gevestigd. Maar wat niemand wist, is dat Aniston al sinds jaar en dag op Instagram zat met een geheim account.
Amazon Prime komt met docuserie over Ted Bundy - Actueel

Amazon Prime komt met docuserie over Ted Bundy

Een nieuwe vijfdelige docuserie over de Amerikaanse seriemoordenaar Ted Bundy komt in 2020 naar Amazon Prime Video. De serie richt zich op de langdurige relatie van de seriemoordenaar met zijn vriendin.
'Desperate Housewife' Felicity Huffman meldt zich aan in gevangenis - Actueel

'Desperate Housewife' Felicity Huffman meldt zich aan in gevangenis

De Amerikaanse actrice Felicity Huffman, bekend van de tv-serie 'Desperate Housewives', heeft zich gisteren aangemeld in een gevangenis in Californië, waar ze twee weken achter de tralies zal zitten. De actrice werd in september veroordeeld tot twee weken gevangenisstraf voor het betalen van 15.000... Verder lezen...
Speeddate met... Patrice Toye! - Actueel

Speeddate met... Patrice Toye!

Muidhond van Patrice Toye (Rosie, Little Black Spiders) ging op het Filmfest Gent in wereldpremière én opende de officiële competitie. Best een moedige keuze van de programmators, aldus de regisseusse, gezien de gevoelige thematiek die ze erin aan bod laat komen. Daar is ze blij om. Er rust een... Verder lezen...    Verder lezen op Cinevox
5 zombieseries voor fans van THE WALKING DEAD - Actueel

5 zombieseries voor fans van THE WALKING DEAD

Omdat het tiende seizoen van The Walking Dead net is van start is gegaan en Halloween dichterbij komt, selecteerde Cinenews vijf ZOMBIEseries die zéker en vast de moeite waard zijn.
Amerikaanse acteur Robert Forster overleden - Actueel

Amerikaanse acteur Robert Forster overleden

De Amerikaanse acteur acteur Robert Forster is vrijdag in Los Angeles overleden. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC. Forster was vooral bekend van zijn rol in de film "Jackie Brown" van Quentin Tarantino, waarvoor hij genomineerd werd voor een Oscar voor beste mannelijke bijrol. De acteur... Verder lezen...
Will Smith werkt aan spin-off van 'Fresh Prince of Bel-Air' - Actueel

Will Smith werkt aan spin-off van 'Fresh Prince of Bel-Air'

Acteur Will Smith werkt aan een spin-off van de comedyserie 'The Fresh Prince of Bel-Air', die in de jaren 90 furore maakte. Dat berichten Amerikaanse media. De populaire sitcom deed de ster van Smith rijzen en lanceerde zijn acteercarrière.