Acteur 'Baghdad Messi' maakt droom waar en ontmoet Lionel Messi - Actueel Cinema

   - 
Acteur 'Baghdad Messi' maakt droom waar en ontmoet Lionel Messi
Ahmed (12) die de rol van Hamoudi vertolkt in Sahim Omar Kalifa's 'Baghdad Messi' mocht afgelopen weekend Lionel Messi ontmoeten in het Parc des Princes stadion in Parijs.
 
Tijdens de wedstrijd tussen PSG (Paris Saint-Germain F.C.) en Stade Rennais F.C. afgelopen zondag kreeg 's werelds beste doelpuntenmaker Lionel Messi hoog bezoek: de 12-jarige Ahmed Mohammed Abdullah vloog over vanuit Irak om zijn grote (voetbal)held te ontmoeten.
 
Het persoonlijke verhaal van Ahmed vertoont heel wat gelijkenissen met het verhaal van Hamoudi, wiens rol hij vertolkt in 'Baghdad Messi'. Het aangrijpende familiedrama speelt zich af in het Baghdad van 2009: de Irakese hoofdstad staat onder druk door de aanhoudende oorlog en het toenemende geweld. Tijdens een voetbalmatch met zijn vrienden wordt de 11-jarige Hamoudi geraakt door een bom. Wanneer hij wakker wordt, beseft hij dat hij zijn been verloren is en dreigt zijn voetbaldroom - om ooit zo goed te worden als zijn idool Lionel Messi - verloren te gaan.
 
Ahmed raakte zelf zijn linkerbeen kwijt toen hij 4 was en verloor die dag ook zijn papa. Er werd een raket afgevuurd door een misverstand van de Amerikaanse of Irakese overheid, die verkeerdelijk dachten dat ze ISIS in het vizier hadden. Ook voor deze jonge acteur is er geen grotere voetballer dan Messi:
 
"Lionel Messi is de beste voetballer ooit. Het is buitengewoon om hem vandaag te kunnen ontmoeten, zeker omdat mijn papa ook grote fan was van Messi."
 
Maar ook voor regisseur Sahim Omar Kalifa was het een emotioneel moment:
"Ik werd emotioneel en trots doordat een legendarische voetballer als Messi de droom van Hamoudi waarmaakte. Hamoudi kreeg een t-shirt mee naar huis, dat ook door andere bekende spelers zoals Kylian Mbappé en de rest van het PSG-team getekend werd."
 
Samen met A Team Productions brengt The Searchers ‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa ('Zagros') naar het witte doek op 12 april.
 
 

Synopsis

In 'Baghdad Messi' volgen we de Iraakse Hamoudi (11) die leeft voor voetbal en wiens grootste droom het is om ooit net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer hij op een dag betrokken raakt bij een aanslag wordt hij zwaargewond wakker in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan doen om het gezin in veiligheid te brengen, vecht Hamoudi om zijn droom alsnog waar te kunnen maken.

'Baghdad Messi' is vanaf 12 april in de Belgische bioscopen te ontdekken.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

PleinOPENair terug van weggeweest! - Actueel
Actueel

PleinOPENair terug van weggeweest!

Na vier jaar komt PleinOPENair (POA), het openluchtfestival van Cinema Nova, in juli 2023 terug naar Brussel. Dit gratis reizende festival maakt twee weekends lang het mooie weer in het Wielsmoeras en het Weststation, met een zomerprogramma rond stedelijke problematiek en huisvesting. Verder lezen...
Baghdad Messi

Baghdad Messi

  Regie: Sahim Omar Kalifa Met: Atheer Adel, Zahraa Gandour, Hussein Hassan Ali De getalenteerde Hamoudi (11) leeft voor voetbal en zijn grootste droom is om op een dag net zo goed te zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer Hamoudi op een dag betrokken raakt bij een gruwelijke zelfmoordaanslag wordt hij zwaargewond wakker in het ziekenhuis. Terwijl zijn ouders er alles aan... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: