Scienceville, nieuw onderdeel van filmfestival Docville, brengt wonderen van de wetenschap - Actueel Cinema

   - 
Scienceville, nieuw onderdeel van filmfestival Docville, brengt wonderen van de wetenschap

De 19e editie van het internationaal documentairefestival Docville in Leuven tovert een nieuw onderdeel op de planning. Met ScienceVille legt het festival de focus op de wonderen van de wetenschap. Het volledige programma van Docville is vandaag bekendgemaakt.

Met het onderdeel ScienceVille wil de organisatie wetenschappelijke documentaires meer in de kijker zetten. Er worden bijvoorbeeld documentaires getoond over de biodiversiteitscrisis, kernenergie, psychoanalyse, artificiële intelligentie en het menselijk lichaam. Wetenschapscommunicator Hetty Helsmoortel serveert in een Science Talkie een analyse over het voorbije wetenschapsjaar in haar kenmerkende stijl, en ScienceVille presenteert zelfs een escaperoom. 

De nieuwe categorie krijgt ook een eigen prijs met de Nationale Loterij Prijs voor Beste Wetenschappelijke Documentaire. Tegelijk organiseert het festival binnen ScienceVille wetenschappelijke workshops voor kinderen, panelgesprekken, debatten, live podcastopnames en een expo. De focusartiest dit jaar is Oscarwinnaar Steven Bognar. 

Voor het eerst is er ook een apart programma op Docville voor kinderen. Kinderen kunnen op de foto gaan met een zelfgekozen achtergrond via een green screen, ze kunnen leren programmeren of aan de slag gaan met wetenschap. Enkele films zijn specifiek gericht op de jongste bezoekers. 

Zoals elk jaar worden er ook tijdens deze editie een aantal prijzen uitgereikt. Er is de Nationale en Internationale Competitie en de Facts Prijs. De Facts Prijs is de nieuwe naam van de Weten & Geweten Prijs. De winnaar van de Internationale Competitie krijgt een plek op de longlist van de volgende Oscars. 

Het evenement vindt plaats van woensdag 22 maart tot en met donderdag 30 maart op verschillende locaties in Leuven. De openingsfilm woensdag is 'Iraq's Invisible Beauty', een portret gedraaid door Sahim Omar Kalifa en Jurgen Buedts over Latif al Ani, die gezien wordt als de "vader van de Iraakse fotografie".

(Belga / COR909)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

PleinOPENair terug van weggeweest! - Actueel
Actueel

PleinOPENair terug van weggeweest!

Na vier jaar komt PleinOPENair (POA), het openluchtfestival van Cinema Nova, in juli 2023 terug naar Brussel. Dit gratis reizende festival maakt twee weekends lang het mooie weer in het Wielsmoeras en het Weststation, met een zomerprogramma rond stedelijke problematiek en huisvesting. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: