Filmfestival Oostende beleeft recordeditie met 48.000 bezoekers - Actueel Cinema

   - 
Filmfestival Oostende beleeft recordeditie met 48.000 bezoekers

De eerste volwaardige wintereditie van Filmfestival Oostende (FFO) was met meer dan 48.000 bezoekers een recordeditie. Dat melden de organisatoren. Negen dagen lang was Oostende het epicentrum van film, serie en alles errond. Met 127 films, 7 series en 70 avant-premiÚres mocht FFO meer dan 150 (inter)nationale gasten ontvangen.

Na een paar covidjaren kon Filmfestival Oostende eindelijk zijn wintereditie organiseren zoals het die voor ogen had. FFO kan daarbij terugblikken op een geslaagde editie. Het festival opende met de film 'The Chapel' van Dominique Deruddere. Verschillende premiÚres en avant-premiÚres passeerden de revue, waaronder 'Marieke - Addicted to Life' over de carriÚre en laatste levensjaren van paralympisch kampioene Marieke Vervoort en de wereldpremiÚre van de near-fictionreeks 'Arcadia'.

 

De professionele jury's van de verschillende FFO-competities bekroonden naar jaarlijkse traditie hun favorieten. In de LOOK!-competitie, die visueel vakmanschap bewierookt, werd 'Godland' van Hlynur Pálmason verkozen tot Beste Film en kreeg 'Dalva' van Emmanuelle Nicot een speciale vermelding. 'Le bleu du caftan' van Maryam Touzani mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen in de COOP!-competitie met een speciale vermelding voor 'Burning Days' van Emin Alper en het aangrijpende 'Safe Place' kwam als winnaar uit de bus in de SOON!-competitie waar de jury ook een speciale vermelding had voor 'The Woodcutter Story' van Mikko Myllylahti.

 

De Jamies, de Vlaamse onlinevideo-awards, verwelkomden de bekendste onlinecontentmakers. Onder meer Jonatan Medart, Acid, Clémentine Caron, Afro Belg, Average Rob en fictiereeks 2DEZIT vielen in de prijzen.

 

De Ensors sloten traditiegetrouw Filmfestival Oostende af. 'Close', 'Zillion' en 'Roomies' waren de grote winnaars van de Vlaamse film- en televisieprijzen. Erhan Demirci en Kawtar Ehlalouch presenteerden het Gala, verwelkomden heel wat prominente gasten en maakten 22 winnaars bekend. Ook de mensen thuis konden hun favoriete film bekronen. De Telenet-abonnees gaven de Telenet Publieksprijs aan Lukas Dhonts 'Close'. 

 

De 16de editie van Filmfestival Oostende zal plaatsvinden van vrijdag 26 januari t.e.m. zaterdag 3 februari 2024.

(Belga / COR170)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

James Gunn pakt Superman aan - Actueel
Actueel

James Gunn pakt Superman aan

Het is officieel, het hoofd van DC Comics heeft op Twiter aangekondigd dat hij het script zal schrijven en de nieuwe Superman: Legacy film zal regisseren! Verder lezen...
65: kunnen we nog dinofilms maken na Jurassic Park? - Making of
Making of

65: kunnen we nog dinofilms maken na Jurassic Park?

Door de scenaristen van A Quiet Place aan het roer te zetten van deze futuristische productie, probeert Sony zijn neus op te halen voor de wereldwijde Jurassic Park-franchise. Zal dit een kans zijn om het genre nieuw leven in te blazen? Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: