Cinema Nova's 25ste verjaardag : Een feestje? - Actueel Cinema

   - 
Cinema Nova's 25ste verjaardag : Een feestje?

Na de onbegrijpelijke beslissing om cultuur opnieuw op slot te doen en de daaropvolgende burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de discriminerende maatregelen van onze ’jojoverheid’, nodigt Cinema Nova iedereen uit om onze 25ste verjaardag te vieren op 25 uur 2 dagen lang!

Het stond in de sterren geschreven. De Nova zou slechts een kort leven beschoren zijn. Vandaar de naam trouwens: een supernova is een ster die kortstondig maar fel schittert. En toch vieren we binnenkort Nova's vijfentwintigste verjaardag.

De Nova startte onder het gesternte "bioscoop der urgentie / ciné qua non / mission impossible" gezien de ultrakorte termijn (amper drie maanden) waarin het project uit de startblokken moest schieten. De stedelijke context hielp een handje: stadskankers te over en dus plaats zat. Maar al bij al was het een weddenschap met hoog risicogehalte gezien de heersende regels in het institutionele cultuurlandschap en de communautaire politiek in Brussel. Optimisten gaven het project maximum twee jaar – de periode die de Kredietbank, toenmalige eigenaar, de zaal in bruikleen gaf. Sceptici geloofden al helemaal niet in de overlevingskansen van de Nova. Vijf veranderingen van eigenaren en een aantal verkiezingen later is de "niche" Nova er nog steeds. Haar ploeg vernieuwde zich onophoudelijk maar behield haar collectieve organisatievorm, haar "bi-/co-/inter-communautaire" positie en haar vrijwilligersengagement.

Het volledige programma hier

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Amerikaanse acteur Steven Seagal bezoekt Donetsk - Actueel
Actueel

Amerikaanse acteur Steven Seagal bezoekt Donetsk

De Amerikaanse acteur Steven Seagal, intussen even bekend voor zijn Poetinadoratie als voor zijn acteerprestaties, heeft het verwoeste gevangenenkamp Olenivka in de pro-Russische separatistische regio Donetsk in Oost-Oekraïne bezocht na de dood van tientallen krijgsgevangenen. "We zijn in Olenivka... Verder lezen...
Antichrist-regisseur Lars von Trier heeft ziekte van Parkinson - Actueel
Actueel

Antichrist-regisseur Lars von Trier heeft ziekte van Parkinson

Bij de bekroonde Deense regisseur Lars von Trier, bekend van films als 'Antichrist', 'Dogville' en 'Melancholia', is onlangs de ziekte van Parkinson vastgesteld. Eind deze maand gaat zijn televisieserie 'The Kingdom Exodus' op het filmfestival in Venetië in wereldpremière en de producent wilde "spec... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: