Recordaantal internationale gasten verwacht op Film Fest Gent - Actueel Cinema

   - 

De organisatie van Film Fest Gent zal het komende filmfestival een recordaantal internationale gasten verwelkomen op de rode loper. De 48ste editie, die vanavond van start gaat, opent met 'La Civil'. Een hartverscheurend drama over een moeder die haar ontvoerde dochter wil terugvinden nadat de overheid haar in de steek laat. 

De komende dagen zullen meer dan 250 binnen- en buitenlandse gasten te zien zijn rond een programma dat zowat 400 filmvoorstellingen telt. In totaal staan 118 langspeelfilms en 31 kortfilms op de agenda. Maar de prestigieuze spits wordt vanavond om 20 uur afgebeten door openingsfilm 'La Civil', die recent nog in de prijzen viel op het filmfestival van Cannes.  De film is dan ook een confronterend drama over Cielo, een Mexicaanse moeder die haar dochter ontvoerd ziet. Ze wordt getuige van de wetteloosheid waar kartels van genieten en neemt het recht in eigen handen. In de film overleeft Cielo. Maar de film is gebaseerd op waargebeurde feiten en in werkelijkheid werd ze op moederdag neergeschoten.  Vanaf 19 uur krijgt de verzamelde pers vanavond de Vlaams-Roemeense filmmaakster Teodora Ana Mihai te zien en acteur Arcelia Ramírez. Ook monteur Alain Dessauvage en producent Hans Everaert worden op de rode loper verwacht.

De komende dagen wordt dat gezelschap aangevuld met een boeiende reeks filmregisseurs van over heel de wereld. Leos Carax, Ari Folman, Miguel Gomes en Radu Jude hebben hun komst al bevestigd. Jacques Audiard, Panah Panahi en Avi Mograbi komen ook. Samen met actrices Ludivine Sagnier en Renate Reinsve, die in Cannes de award voor Beste Actrice won met 'The Worst Person in the World'. Het filmfestival van Venetië was een belangrijke bron van inspiratie voor de Gentse programmatie, met onder meer het Russisch drama 'Captain Volkonogov Escaped' van Aleksey Chupov en Natasha Merkulova, het Amerikaans historisch drama 'The Last Duel' van regisseur Ridley Scott en de misdaadfilm 'The Card Counter' van Paul Schrader.  Ook de drama's 'Madres paralelas' van Pedro Almodóvar en 'The Lost Daughter' van Maggie Gyllenhaal gingen in première tijdens dat festival en zullen in Gent te zien zijn. 'Spencer,' van Pablo Larraín over prinses Diana, dingt mee in de competitie naar de Grand Prix 2021. Naast sterke aandacht voor documentaire legt het Gentse filmfestival een landenfocus op Griekenland, de bakermat van het drama.  En dat "op een catharsismoment na de uitputtende strijd tegen het coronavirus", luidt het. Op het campagnebeeld van de 48ste editie prijkt dan ook Lanthimos-scenarist Efthymis Filippou. Het festival brengt parels uit de Griekse 'weird wave cinema' in herinnering, met titels als 'Dogtooth' van Yorgos Lanthimos, 'The Lobster' en 'The Killing of the Sacred Deer'. 

Film Fest Gent sluit af met 'The French Dispatch', de eerste live-actionfilm van Wes Anderson in zeven jaar. In de film geven grote acteurs als Léa Seydoux, Timothée Chalamet, Willem Dafoe en Christoph Waltz gestalte aan een reeks merkwaardige personages. De openingsavond is klassiek niet exclusief voor filmtalent, ook prominente namen uit de politieke en culturele wereld tonen zich graag op de rode loper. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: