Duitse actrice Ruth Gassmann, bekend van voorlichtingsfilms 'Helga', overleden - Actueel Cinema

    
Actueel
Duitse actrice Ruth Gassmann, bekend van voorlichtingsfilms 'Helga', overleden

De actrice Ruth Gassmann die in de jaren zestig bekendheid verwierf als de hoofdrolspeelster in de Duitse voorlichtingsfilms 'Helga', is overleden. Ze stierf vrijdag in München op 85-jarige leeftijd na een korte ernstige ziekte. Dat heeft haar zoon aan het nieuwsagentschap dpa gemeld. 

Ruth Gassmann werd geboren in Augsburg en studeerde eerst sport en scheikunde, maakte daarna carrière als fotomodel en kwam zo bij de film terecht. In de Verenigde Staten speelde ze in een tiental afleveringen van de tv-westernserie 'Smoking Colts' mee. Ze werd plots wereldberoemd in de Bondsrepubliek en ver daarbuiten in 1967, door de 'educatieve' film 'Helga - Over de ontwikkeling van het menselijk leven'.

De film was met steun van het Duitse ministerie van Volksgezondheid gemaakt en trok miljoenen kijkers. Het nieuwsmagazine Der Spiegel schreef in 1968: ''Helga' is de meest succesvolle Duitse film aller tijden en tegelijk is het een staatsgreep.' Na twee vervolgfilms van 'Helga' nam Oswalt Kolle de rol van Voorlichter van de Natie over.

Ruth Gassmann verdween backstage en werkte als regieassistente, onder meer bij de opera van Saarbrücken. Daar trad ze ook op als zangeres. Ruth Gassmann laat drie kinderen na. Ze woonde in Aschheim bij München. De uitvaartdienst vindt plaats in hechte familiekring. (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Al het nieuws cinema

Vanavond op TV: Patser - Actueel

Vanavond op TV: Patser

Kijk vanavond, nu zaterdag 26 september, om 20u30 op VTM naar "Patser"!
Emma Stone stiekem getrouwd - Actueel

Emma Stone stiekem getrouwd

Emma Stone is dan toch in het huwelijksbootje gestapt met Dave McCary. De actrice liet eerder nog weten dat het huwelijk was uitgesteld door het coronavirus, maar bronnen van de New York Post meldden dat het koppel alsnog in intieme kring is getrouwd.
Gestolen James Bond-geweren nog steeds zoek - Actueel

Gestolen James Bond-geweren nog steeds zoek

Vijf geweren die in Bond-films werden gebruikt, werden in maart gestolen uit de woning van een Londens verzamelaar. De Britse politie doet nu een beroep op het publiek om meer informatie in te winnen over de waardevolle verzamelstukken.
Vanavond op TV: The Glass House - Actueel

Vanavond op TV: The Glass House

Kijk vanavond, nu donderdag 24 september, om 20u40 op VTM3 naar "The Glass House"!
De geruchten kloppen: er komt een zesde 'Prison Break'-seizoen - Actueel

"De geruchten kloppen: er komt een zesde 'Prison Break'-seizoen"

Fans van de serie 'Prison Break', zet jullie schrap! Dominic Purcell, die een van de hoofdrollen vertolkte, heeft eindelijk toegegeven dat er een zesde seizoen op komst is. De acteur gaf het gerucht toe op Instagram.
Rocks, een krachtig vrouwenportet vanaf nu woensdag in de bioscoop. - Actueel

Rocks, een krachtig vrouwenportet vanaf nu woensdag in de bioscoop.

Cinenews presenteert Rocks, de nieuwste film van Sarah Gavron. De film neemt een realistische duik in de wereld van een jong meisje met een mooie toekomst voor zich die gedwongen wordt om eerder dan verwacht volwassen te worden. Een film die zich afspeelt in het hart van een multiculturele... Verder lezen...