Hakbijl uit huiveringwekkende scène van 'The Shining' geveild voor vier keer geschatte waarde - Actueel Cinema

    
Actueel
Hakbijl uit huiveringwekkende scène van 'The Shining' geveild voor vier keer geschatte waarde

Een memorabele scène uit de al even memorabele film van Stanley Kubrick: de hakbijl die door de deur van de hotelbadkamer klieft, waarna Jack Nicholson door de spleet de woorden 'Here's Johnny!' roept. Die iconische scène heeft de waarde van de bijl in kwestie de lucht ingejaagd, want het voorwerp ging deze week onder de hamer voor zo'n 170.000 pond, of 191.000 euro. 

Naar verluidt verkeerde de bijl nog in prima staat toen het dinsdag onder de hamer ging op een speciale veiling voor "entertainment memorabilia" in Londen. De geschatte waarde lag vooraf tussen de 40.000 en 60.000 Britse pond, maar na een biedingsstrijd ging de bijl voor bijna het vierdubbele onder de hamer. Een crewlid van de horrorklassieker 'The Shining' kocht de bijl destijds toen de opnames achter de rug waren op een veiling van de filmrekwisieten, omdat hij een bijl nodig had om thuis hout te hakken. Uiteindelijk werd het gereedschap nooit gebruikt, waardoor hij in uitstekende staat bleef. Hij bevat wel enkele krassen, opgelopen tijdens de ellenlange opnamedagen waarvoor Kubrick bekend was.

Eerder dit jaar raakte bekend dat de release van 'Doctor Sleep', de sequel op 'The Shining', met drie maanden vervroegd werd. De film komt in de Belgische zalen op 30 oktober van dit jaar. Doctor Sleep is ook in boekvorm het vervolg van Stephen King op The Shining, zijn bestseller uit 1977. De hoofdrol in de film is weggelegd voor Ewan McGregor, die het nu volwassen jongetje uit 'The Shining' speelt, Danny Torrance. Mike Flanagan ('The Haunting of Hill House') zit in de regiestoel. (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de films

Al het nieuws cinema

Promotie cryptomunt kost acteur Steven Seagal tonnen - Actueel

Promotie cryptomunt kost acteur Steven Seagal tonnen

Acteur Steven Seagal moet honderdduizenden dollars betalen omdat hij een nieuwe cryptovaluta aanprees. Hij vertelde er niet bij dat hij daar 250.000 dollar in cash en 750.000 dollar aan cryptomunten voor zou krijgen, zegt de Amerikaanse toezichthouder SEC.
Luc Besson verkoopt huis van Hollywood-legende Charlton Heston - Actueel

Luc Besson verkoopt huis van Hollywood-legende Charlton Heston

Luc Besson verkoopt het voormalige huis van het inmiddels overleden Hollywood-icoon Charlton Heston. De Franse regisseur en producent vraagt 14.9 miljoen dollar (13,7 miljoen euro) voor de woning. Dat schrijft entertainmentssite Variety. Het is pas de tweede keer sinds de ingebruikname van de... Verder lezen...
Courteney Cox enthousiast over Friends-reünie: Het wordt geweldig - Actueel

Courteney Cox enthousiast over "Friends"-reünie: "Het wordt geweldig"

In een aflevering van de webserie "Hiking with Kevin" heeft Courteney Cox haar enthousiasme laten blijken voor de "Friends"-reünie die er zit aan te komen. "We zullen de tijd van ons leven hebben, het wordt geweldig", blikte Cox vooruit.
George Clooney niet opgezet met werkende kinderen op Nespresso-plantages - Actueel

George Clooney niet opgezet met werkende kinderen op Nespresso-plantages

George Clooney, al jaren het vaste gezicht in de Nespresso-reclamespotjes, heeft gereageerd op een aflevering van het Britse documentaireprogramma "Dispatches". Daaruit bleek dat kinderen te werk worden gesteld op Nespresso-plantages in Guatemala. De acteur zegt "verrast en bedroefd" te zijn.
Western-acteur Ben Cooper (86) overleden - Actueel

Western-acteur Ben Cooper (86) overleden

De Amerikaanse televisie- en filmacteur Ben Cooper, die vooral western-rollen vertolkte, is in Memphis, Tennessee overleden na een lange ziekte. Het nieuws is door zijn neef Pete Searls bekendgemaakt aan het gespecialiseerde blad "Hollywood Reporter".