10 documentaires over de klimaatopwarming - Actueel Cinema

   - 

Tientallen klimaatmarsen vonden dit schooljaar plaats, maar momenteel meten we opnieuw recordtemperaturen in heel Europa…
Bij deze lijstten wij 10 documentaires op die de rampzalige impact van de mens op ons milieu aantonen. De ene focust op alarmeren, de andere wil eerder bijbrengen. En sommige bieden ingenieuze en toegankelijke oplossingen aan voor iedereen.
1. Tomorrow

Tomorrow op 1 omwille van de positieve benadering. De documentaire brengt de meest succesvolle initiatieven over de hele wereld bij elkaar. Heel inspirerend!


2. An Inconvenient Truth + An Inconvenient Sequel: The Time of Action (An Inconvenient Truth + An Inconvenient Sequel: Truth To Power 1 & 2)


Al Gore, voormalig vice-president van de Verenigde Staten, verschijnt in dez twee documentaires. De eerste, alarmerende documentaire, beschrijft de ernstige gevolgen van klimaatverandering en presenteert vele rampscenario's. De volgende, tien jaar later vrijgegeven, is veel optimistischer en biedt ultra-ingenieuze en moderne oplossingen, allemaal economisch haalbaar.


3. Before The Flood


Deze documentaire, gedragen door Leonardo Di Caprio, benadrukt de invloed van onze samenlevingen op het milieu en maakt een alarmerend rapport over het uitsterven van biodiversiteit. Leo geeft het woord aan prominente activisten zoals Barack Obama en paus Franciscus.


4. Chasing Coral


Wist je dat koraalriffen sneller verdwijnen dan het Amazonewoud? Het bewijs in beelden...

5. On a 20 ans pour changer le monde


Een veelzeggende titel! Deze documentaire toont een kleine groep van die-hard groene en biologische boeren die vechten voor een nieuw model, deugdzaam voor mens en aarde.


6. Home


(Reeds) uitgebracht in 2009. De luchtfoto’s tonen de door de mens veroorzaakte milieurampen. De docu eindigt echter wel met meer positieve opmerkingen en interessante tracks.


7. Terra


Door dezelfde regisseur van Home, onderzoekt Terra onze relaties met levende soorten op de planeet en benadrukt onze menselijkheid en bewustzijn.


8. Cowpiracy
Is industriële landbouw de hoofdoorzaak van het broeikaseffect? De directie van Cowspiracy is hiervan overtuigd.

9. Chasing Ice


In deze documentaire toont fotograaf James Balog, duidelijke, verontrustende beelden nadat een National Geographic-commissie hem vroeg om het indrukwekkende smelten van gletsjers te illustreren.


10. The 11th Hour


Een boeiende toelichting van ongeveer vijftig wetenschappers, experts en politici over de milieutoestand en de klimaatkwesties van vandaag en morgen.

 

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: