"Beter een slecht karakter dan geen karakter." Het is een van de vele oneliners die ex-gangster Danny Vanhamel ten beste geeft in het portret dat Peter Boeckx van hem maakte voor Vier. De tv-serie "Ex-gangster" bestaat uit vier delen. De eerste aflevering wordt morgenavond uitgezonden.
Danny Vanhamel werd in 1994 veroordeeld tot levenslang voor de ontvoering van "Anthonyke", het 11-jarige zoontje van industrieel Jan De Clerck. In 2004 kwam hij vervroegd vrij, zwoer de criminaliteit af en probeerde een nieuw leven op te bouwen als chauffeur bij een Limburgse kringloopwinkel. Hij haalde nog één keer de krantenkoppen wanneer begin 2017 een grote (wellicht aangestoken) brand zijn villa in Lummen in puin legt. Vandaag is Vanhamel dertien jaar vrij en werkt hij elke dag voor de kost. Tijdens zijn gevangenisstraf richtte zijn vrouw een zaak op die broodjes levert aan Limburgse scholen, een zaak die ze samen runnen.
Hoewel Peter Boeckx zegt dat hij Vanhamel niet als een figuur uit een Hollywoodfilm wil afbeelden, krijgt de ex-boef in de eerste aflevering toch een podium toegemeten om zichzelf voor te doen als een toffe peer - weliswaar met een slecht karakter. De enige plausibele reden waarom Vanhamel deze publieke biecht laat afnemen op tv is vermoedelijk omdat hij hierin een mooie kans zag om "zijn" verhaal te vertellen, om ook het "imago" uit te dragen dat hij graag in het collectieve geheugen gegrift ziet voor latere generaties, dat van een "toffe jongen" die niet om straffe verhalen verlegen zit. Een van die straffe verhalen die hij oprakelt in de eerste aflevering van "Ex-gangster" gaat over de overval van zijn bende op het postkantoor van Antwerpen X op oudejaarsavond 1982. "Ze hadden geen bewijzen" zegt hij hierover. Het blijkt dat de bewijzen nog voor het proces uit het dossier gestolen werden. De vermoedelijke dief is intussen dood en de misdaad, die bijna 300.000 euro opbracht, verjaard. (Belga / Belga)