Racismedebat rond Simpsons-personage Apu: "stof tot nadenken voor The Simpsons" (Hank Azaria) - Actueel Cinema

    
Actueel
Racismedebat rond Simpsons-personage Apu:

De reportage 'The Problem with Apu' bracht vorige maand een hevig debat op gang: is het Indiase typetje Apu uit The Simpsons gewoon een grappig stereotype, of ronduit racistisch? "Dit geeft The Simpsons veel om over na te denken", erkent stemacteur Hank Azaria in een gesprek met entertainmentsite TMZ. 

De wereld maakte voor het eerst kennis met Apu Nahasapeemapetilon in 1990, tijdens het eerste seizoen van de iconische amimatieserie. Het personage staat bekend om zijn sterke Indische accent, zijn grote familie - de man is vader van een achtling - en zijn gierigheid als winkeluitbater. Dat Apu het product is van een aantal stereotiepe opvattingen over Indiërs, stond nooit echt ter discussie. In de jaren 2000 doken voor het eerst klachten op over racisme. Azaria, die het typetje intussen al 27 jaar lang speelt, reageerde toen dat zijn vertolking gewoonweg "een stereotype" was. De bal ging echter pas goed aan het rollen nadat vorige maand een volledige documentaire aan het onderwerp werd gewijd. Azaria is naar eigen zeggen erg van streek door het besef dat sommige mensen zijn personage ervaren als "beledigend of kwetsend". De acteur schiet niet meteen in de verdediging, maar geeft toe dat in de documentaire "erg interessante argumenten" aan bod komen. "Het toont de verraderlijkheid van racisme, omdat je het niet eens opmerkt wanneer het vlak voor je neus gebeurt. Het wordt zo normaal dat je er niet eens aan denkt. Het sijpelt onze taal zo binnen dat we het niet eens in vraag stellen, omdat het lijkt alsof het altijd zo is geweest." De documentaire geeft The Simpsons "veel om over na te denken", aldus Azaria. Hoe het nu verder moet met Apu? Daarover wordt nog volop nagedacht. "We zijn gewoon echt aan het nadenken... Het is veel om te verwerken." (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Al het nieuws cinema

Game of Thrones voert nominatielijst Emmy Awards aan - Actueel

"Game of Thrones" voert nominatielijst Emmy Awards aan

Met 22 nominaties leidt de middeleeuwse fantasyreeks 'Game of Thrones' de nominatielijst voor de Emmy Awards. De Amerikaanse televisieprijzen worden dit jaar voor de 70e keer uitgereikt.
Bedenker 'La Casa de Papel' sluit exclusieve deal met Netflix - Actueel

Bedenker 'La Casa de Papel' sluit exclusieve deal met Netflix

Alex Piña, de bedenker en producent van de hitserie 'La Casa de Papel', gaat exclusief voor Netflix meerdere series bedenken en schrijven. De Spanjaard heeft een exclusieve deal gesloten met de streaminggigant.
Stormy Daniels opgepakt in stripclub - Actueel

Stormy Daniels opgepakt in stripclub

Pornoster Stormy Daniels is opgepakt toen ze aan het werk was in een stripclub in Ohio. Dat tweet haar advocaat Michael Avenatti vandaag. Daniels raakte vooral bekend omdat ze de Amerikaanse president Donald Trump in verlegenheid bracht. De twee zouden een korte verhouding gehad hebben, en kort... Verder lezen...
Game of Thrones voert nominatielijst Emmy Awards aan - Actueel

"Game of Thrones" voert nominatielijst Emmy Awards aan

Met 22 nominaties leidt de middeleeuwse fantasyreeks 'Game of Thrones' de nominatielijst voor de Emmy Awards. De Amerikaanse televisieprijzen worden dit jaar voor de 70e keer uitgereikt.
George Clooney in ziekenhuis na motorongeval in Sardinië - Actueel

George Clooney in ziekenhuis na motorongeval in Sardinië

De 57-jarige acteur George Clooney heeft een ongeluk gehad op het Italiaanse eiland Sardinië. Hij was op weg naar filmopnames toen een auto tijdens het draaien zijn motor aanreed. Voorlopig is er niets meer bekend, maar volgens de lokale krant 'La Nuova Sardegna' "valt het allemaal mee". Op Twitter... Verder lezen...
Jamie Foxx niet vervolgd voor vermeend seksueel misbruik - Actueel

Jamie Foxx niet vervolgd voor vermeend seksueel misbruik

Acteur Jamie Foxx wordt niet vervolgd na de beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag die vorige maand tegen hem is geuit. De vermeende feiten zouden namelijk verjaard zijn, zo berichten verscheidene Amerikaanse media.