Racismedebat rond Simpsons-personage Apu: "stof tot nadenken voor The Simpsons" (Hank Azaria) - Actueel Cinema

    
Actueel
Racismedebat rond Simpsons-personage Apu:

De reportage 'The Problem with Apu' bracht vorige maand een hevig debat op gang: is het Indiase typetje Apu uit The Simpsons gewoon een grappig stereotype, of ronduit racistisch? "Dit geeft The Simpsons veel om over na te denken", erkent stemacteur Hank Azaria in een gesprek met entertainmentsite TMZ. 

De wereld maakte voor het eerst kennis met Apu Nahasapeemapetilon in 1990, tijdens het eerste seizoen van de iconische amimatieserie. Het personage staat bekend om zijn sterke Indische accent, zijn grote familie - de man is vader van een achtling - en zijn gierigheid als winkeluitbater. Dat Apu het product is van een aantal stereotiepe opvattingen over Indiërs, stond nooit echt ter discussie. In de jaren 2000 doken voor het eerst klachten op over racisme. Azaria, die het typetje intussen al 27 jaar lang speelt, reageerde toen dat zijn vertolking gewoonweg "een stereotype" was. De bal ging echter pas goed aan het rollen nadat vorige maand een volledige documentaire aan het onderwerp werd gewijd. Azaria is naar eigen zeggen erg van streek door het besef dat sommige mensen zijn personage ervaren als "beledigend of kwetsend". De acteur schiet niet meteen in de verdediging, maar geeft toe dat in de documentaire "erg interessante argumenten" aan bod komen. "Het toont de verraderlijkheid van racisme, omdat je het niet eens opmerkt wanneer het vlak voor je neus gebeurt. Het wordt zo normaal dat je er niet eens aan denkt. Het sijpelt onze taal zo binnen dat we het niet eens in vraag stellen, omdat het lijkt alsof het altijd zo is geweest." De documentaire geeft The Simpsons "veel om over na te denken", aldus Azaria. Hoe het nu verder moet met Apu? Daarover wordt nog volop nagedacht. "We zijn gewoon echt aan het nadenken... Het is veel om te verwerken." (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Al het nieuws cinema

Actrice Selma Blair heeft MS - Actueel

Actrice Selma Blair heeft MS

De Amerikaanse actrice Selma Blair heeft op Instagram onthult dat ze aan multiple sclerose (MS) lijdt. De chronische zenuwziekte werd twee maanden geleden vastgsteld bij de 46-jarige actrice. Ze is bekend van haar rol in "Legaly Blond" en binnenkort is ze nog te zien in de Netflix-serie "Another... Verder lezen...
Reputatie Oscarwinnaar Geoffrey Rush verwoest door krant - Actueel

Reputatie Oscarwinnaar Geoffrey Rush "verwoest door krant"

De reputatie van de Australische acteur Geoffrey Rush werd "verpletterd en vernietigd" toen een krant hem beschuldigde van ongepast seksueel gedrag, aldus de verdediging van Rush vandaag in een rechtbank in Sydney.
Angelina Jolie in Peru om situatie Venezolaanse vluchtelingen te evalueren - Actueel

Angelina Jolie in Peru om situatie Venezolaanse vluchtelingen te evalueren

De Verenigde Naties (VN) hebben Angelina Jolie naar Peru gestuurd om er de situatie van de Venezolaanse vluchtelingen te evalueren, meldt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR). Volgens de lokale media kwam de Amerikaanse actrice gisteren aan in Lima
Sesamstraat-acteur Caroll Spinney op pensioen - Actueel

Sesamstraat-acteur Caroll Spinney op pensioen

Caroll Spinney, de man die Big Bird en Oscar het Moppermonster gestalte geeft in de Amerikaanse versie van Sesamstraat, gaat na 50 jaar werken met pensioen. Dat heeft de acteur laten weten aan de Amerikaanse pers.
Einde van Orange Is The New Black in zicht - Actueel

Einde van "Orange Is The New Black" in zicht

Het zevende seizoen van "Orange Is The New Black" is meteen het laatste. Dat melden de makers en acteurs van de populaire Netflix-serie in een video op Twitter. Het laatste seizoen wordt volgend jaar uitgezonden.
Proces Harvey Weinstein aangespannen door Ashley Judd start in 2020 - Actueel

Proces Harvey Weinstein aangespannen door Ashley Judd start in 2020

De rechtszaak die door de Amerikaanse actrice Ashley Judd is aangespannen tegen filmbaas Harvey Weinstein, start begin 2020. Judd beschuldigt Weinstein ervan misbruik van haar te hebben gemaakt en haar haar filmcarrière te hebben beschadigd.
Claire Foy last acteerpauze in - Actueel

Claire Foy last acteerpauze in

Claire Foy, bekend van haar rol als Queen Elizabeth in 'The Crown', zal in de nabije toekomst niet meer op het scherm te zien zijn. De actrice heeft besloten om een pauze in te lassen.