3 keer prijs voor Belgische film in het buitenland. - Actueel Cinema

   - 

Het gaat tegenwoordig goed bij de Vlaamse filmmakers onder ons. Deze zomer vielen er al heel wat prijzen, zowel voor film als voor de regisseurs, acteurs enz. We somden eerder al zes Vlaamse films op die we binnenkort in onze zalen mogen verwachten. Hieronder drie bijzondere bekroningen om in het achterhoofd te houden.

Vincent - Barbara Sarafian

Op het prestigieuze Filmfestival van Locarno, dat van 3 tot 13 augustus plaatsvond, heeft de Gentse actrice Barbara Sarafian (‘Aanrijding in Moscou’) de persprijs mogen ontvangen voor haar vertolking in de nieuwste film van regisseur Christophe Van Rompaey. Ze speelt daarin de moeder van Vincent, een 17-jarige jongen die de wereld op een drastische wijze wilt verbeteren. Op 31 augustus komt de film in onze zalen!

Bekijk alvast de trailer:

Brak  - Laurent van Lancker, Tibo Vandenborre en Laurens De Geyter

In Portugal vond midden juli het Filmfestival van Avanca plaats. Het filmdebuut ‘Brak’ (of ‘Fallow’ in het Engels) van documentairemaker Laurent Van Lancker kreeg daar maar liefst drie prijzen: eentje voor Tibo Vandeborre (Beste Acteur), eentje voor Laurens De Geyter (Beste Fotografie) en als derde de Speciale Vermelding van de Jury. Op 14 september mogen we hem verwachten in onze bioscopen.

De trailer:

Complices - Mathieu Mortelmans, Antoine Russbach, Jean-Henri Compère, Sylvain Freyens en Ozark Henry

Mathieu Mortelmans werd met vijf prijzen bekroond op The Los Angeles Cinema Festival of Hollywood. Zijn kortfilm ‘Complices’ werd gelauwerd voor Beste Scenario (Mathieu Mortelmans en Antoine Russbach), Beste Regie, Beste Acteur (Jean-Henri Compère), Beste Camerawerk (Sylvain Freyens) en Beste Originele Score (Ozark Henry). De film gaat over rechter Philippe die het vluchtmisdrijf van zijn zoon verborgen probeert te houden. Mathieu is geboren in Antwerpen en draait series in het Vlaams (o.a. De Kroongetuigen, Vermist). Hij studeerde in Franstalig België en maakt zijn kortfilms in het Frans.

Bekijk hier de trailer:

En er is meer!

Andere Vlamingen die kansen wagen in buitenland zijn:

Fien Troch met Home. De Vlaamse regisseuse is uitgenodigd op het Filmfestival van Toronto dat loopt van 8 tot 18 september. Eerder mocht ze ‘Home’ ook al vertonen op het Filmfestival van Venetië.

Leonardo Van Dijl met Umpire. Na zijn internationale première op het Filmfestival van Locarno, mag Van Dijl zijn kortiflm nu ook voorstellen binnen de International Film Students Meeting van het Filmfestival van San Sebastián (16 - 24 september).

Peter Monsaert met Le Ciel Flamand. Ook ‘Le Ciel Flamand’ mag naar San Sebastián. De film over drie generaties vrouwen is geselecteerd voor de officiële competitie van het New Directors luik.

Adil El Arbi en Bilall Fallah met The Big Fix, Snowfall en Beverly Hills Cop 4. Deze twee alom bekende Belgische filmmakers (‘Image’, ‘Black’) hebben enkele Hollywoodiaanse spelers op hun to-do lijst staan. 

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Pixar: tussen uitdagingen en trouw aan animatie - Actueel
Actueel

Pixar: tussen uitdagingen en trouw aan animatie

Pixar, de animatiestudio die ooit als een onbetwiste gigant werd beschouwd, gaat door een turbulente periode. Pete Docter, de creatieve directeur, uitte een voelbare bezorgdheid in een interview met Time, vooral met de naderende release van "Inside Out 2". De studio, die schitterende successen... Verder lezen...
Producenten van James Bond krijgen ere-Oscar - Actueel
Actueel

Producenten van James Bond krijgen ere-Oscar

De producenten van de films van James Bond zullen tijdens een ceremonie in november een ere-Oscar in ontvangst mogen nemen, zo maakte de Academy of Motion Picture Arts and Sciences woensdagavond bekend. Verder lezen...
'Bad Boys: Ride or Die', een rollercoaster van actie - Actueel
Actueel

'Bad Boys: Ride or Die', een rollercoaster van actie

Al vier films lang beschermen gewezen "stoute jongens" Mike en Marcus de stad Miami tegen crimineel tuig. Of ze maken er een chaotisch boeltje van, het is maar hoe je het bekijkt. In Bad Boys: Ride or Die schiet het duo alweer in actie, deze keer zijn ze echter zelf het mikpunt van de... Verder lezen...
Kevin Spacey: ik heb miljoenen schulden en verlies mijn huis - Actueel
Actueel

Kevin Spacey: ik heb miljoenen schulden en verlies mijn huis

De 64-jarige acteur Kevin Spacey, bekend van rollen in onder meer de film 'American Beauty' en de serie 'House of Cards', zit aan de grond. Door de rechtszaken waarin hij beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag, heeft hij miljoenen schulden gemaakt. Zijn huis in Baltimore wordt... Verder lezen...
Le Ciel Flamand

Le Ciel Flamand

Drama  Regie: Peter Monsaert Met: Sara Vertongen, Esra Vandenbussche, Wim Willaert,... Monique baat samen met haar dochter Sylvie het baanbordeel Le Ciel Flamand uit op de grens van West-Vlaanderen en Frankrijk. Eline, het zesjarige dochtertje van Sylvie, is gefascineerd door de mysterieuze werkplek van haar mama en oma, maar wordt ten allen tijde de toegang ertoe ontzegd. Wanneer... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: