Mr Turner :
Een jaar geleden wekte Mr Turner meer dan enthousiaste reactie op tijdens het Festival van Cannes. Enkele maanden later mobiliseerde de « winning match » tussen regisseur Mike Leigh en de uitstekende Timothy Spall het publiek naar de Belgische zalen. En niets is meer normaal, want het portret van Joseph Mallord William Turner wordt hier afgschilderd als krachtig en flamboyant. eOne brengt ons de home cinema versie, zonder extra’s jammer genoeg.
Beoordeling : 8,5/10
Interstellar :
Op een paar details na, waaronder – bijvoorbeeld – zwaarwichtige uitleg of nog een licht gemis aan beheersing tijdens de meer intimistische scènes, mist Christopher Nolan op een haar na het sublieme, de perfecte science-fiction film. Zijn futuristische en dystopische wereld, uiterst gedetailleerd, neemt de toeschouwer bij de keel, zonder hem alsnog te verstikken. En wat kunnen we zeggen van die onthutsende buitenwereldse scènes, of de leuke (maar iets te ver doorgedreven) kijk op het ruimte-tijd continuum ? Veel goeds dus, waaronder een volledig beheerste Matthew McConaughey. De dubbele Blu-ray biedt aan de toeschouwer de kans om het plezier nog langer te laten duren met maar liefst meer dan drie uur aan bonusmateriaal, die de productie van dit titaneske werk verder detailleert.
Beoordeling : 8/10 Extra’s : Featurettes (scénario, opnames in Ijsland, Special effects…)
The Salt of the Earth :
Zich meer en meer richtend op de documentairefilm (Buena Vista Social Club, The Soul of a Man, Pina…), de carrière van Wim Wenders krijgt een soort van tweede leven ingeblazen. In navolging van Werner Herzog, zijn landgenoot en « collega », doorloopt Wenders innerlijke en exterieure werelden, om ons zo persoonlijke en relevante visies te leveren. Het portret van fotograaf Sebastião Salgado, mede geregisseerd door zijn zoon Juliano Ribeiro Salgado, vermengt de objectieven van een man en de evolutie van de wereld.
Beoordeling : 8/10 Extra’s : Verwijderde scènes (35 minuten)
Still the Water:
De Japanse cinema brengt ons geregeld een paar pareltjes, delicaat en met een zeer bijzonder ritme, soms zelfs stasis benaderend. Langzame momenten , voorgesteld door regisseurs als Imamura, Kitano (in zijn goede momenten), Kurosawa… Naomi Kawase (Shara) bezit op haar beurt ook deze kwaliteiten die ze toepast op een diepzinnige, existentiële cinema, waar verdwijningen, dood, animisme en andere elementen van de subtiele dramatische mechaniek onze gewetens komen aanroeren.
Beoordeling : 7,5/10
REC4:
Van de zaak REC maken we een korte opsomming : geleid door het duo Jaume Balaguerró en Paco Plaza, de twee verantwoordelijke voor het eerste luik van dit vierluik dat onmiddellijk de aficionades van « gore horror » film kon bekoren, enfin, vooral het eerste luik dan, vernieuwend en ruw geregisseerd. Het duo splits zich later op. Plaza neemt de prequel onder handen, REC3 : Genesis, en loopt hier massaal tegen paal… Verder was er niets aan deze ietwat rottige parodie. Jaume Balagueró herstelt de eer met deze conclusie, getiteld Apocalypse, mikkend of claustrofobie en de « gangen » film.
Beoordeling : 7/10
Vie Sauvage, La prochaine fois je viserai le cœur, La French…
Een trio van drie kaskrakers met elk op hun beurt grote persoonlijkheden die niet sterker van elkaar zouden kunnen verschillen, oftewel Mathieu Kassovitz (Vie Sauvage van Cédric Kahn), Guillaume Canet (La prochaine fois je viserai le cœur van Cédric Augier) en Jean Dujardin (La French van Cédric Jimenez)… (de naam Cédric is hier puur toeval)… Al verleid ? Als dat het geval is zal u hier zeker van smullen, de kwaliteit is alom aanwezig.
Beoordeling (gemiddeld) : 7/10
What If:
De carrière van Daniel Radcliffe, post Harry Potter, neemt verschillende wegen in… van een « beat en gay » essay (Kill Your Darlings), gothic horror (The Woman in Black) of nog meer gehoornd (Horns), een sentimentele komedie (What If) en nog een drama (A Young Doctor’s Notebook and Other Stories)… en waarom niet ? What If, ietwat flauw, laat ons eerder gevoelsloos achter.
Beoordeling : 6/10
Paddington, Asterix en de Romeinse Lusthof (3D):
En we vergeten de kleinsten natuurlijk ook niet met deze twee, zeer verschillende, producties ! Aan de ene kant hebben we een nieuwe animatiebewerking van een klassieke belgische strip : Asterix en de Romeinse Lusthof. Als infografie en 3D termen zijn die de fans van Goscinny en Uderzo op het eerste zicht misschien afschrikken, het resultaat mag er zeker zijn. De avonturen van Paddington, een exotisch personage dat in Londen aankomt (afgeleid van een strip van Michael Bond), lijden onder ietwat te veel voorzichtigheid naar het jonge publiek toe, en dat zorgt er voor dat zelfs de meer spannende momenten flauwtjes blijven. Maar ondanks dat alles is de alomtegenwoordige humor de redden in nood.
Beoordeling : 6,5 Extra’s (Paddington) : Featurette, interviews, …