Redbelt - Bespreking Cinema

 
In de nieuwste film van David Mamet - legendarisch toneelauteur ('Glengarry Glen Ross'), formidabele scenarist ('The Untouchables') en subversieve cineast ('Spartan') - maken we kennis met Mike Terry, een zwarte jiujitsuleraar die de geheimen van zijn gevechtsport maar al te graag doorgeeft, maar zelf amper op de mat staat. Door een samenloop van omstandigheden ziet hij zich genoodzaakt deel te nemen aan supercommercieel toernooi. "Wat? Maakte Mamet een 'Rocky'-achtige prent?", horen we u al denken. En het antwoord is een volmondige "Nee!" Het is de filmmaker immers minder te doen om coole gevechtsmoves dan om de dubbele bodems en intriges die de sport- en entertainmentwerelden zo moerassig maken. Het eindresultaat heeft dankzij zijn eerder filosofische insteek meer met de samoeraifilms van Akira Kurosawa dan de gemiddelde Bruce Lee-productie. Chiwetel Ejiofor is ronduit fenomenaal als de held tegen wil en dank, de rest van de cast - o.a. Mamet-'regulars' Ricky Jay en Joe Mantegna - laten zich ook van hun beste kant zien. de typische Mamet-'speak' klinkt wat vlakker dan gewoonlijk maar is daarom niet minder intrigerend en als er uiteindelijk dat toch gevochten wordt, levert dat een kanjer van een meeslepend duel op. 'Bloodsport' voor intellectuelen!

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Meer info over de film

Al het nieuws cinema

Vanavond op TV: Laggies - Actueel

Vanavond op TV: Laggies

Kijk vanavond, nu dinsdag 22 september, om 22u40 op VTM3 naar "Laggies"!
Franse acteur Michael Lonsdale overleden - Actueel

Franse acteur Michael Lonsdale overleden

De Franse acteur Michael Lonsdale is vandaag op 89-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Parijs. Dat heeft zijn agent bekendgemaakt.
Vanavond op TV: The Avengers - Actueel

Vanavond op TV: The Avengers

Kijk vanavond, nu maandag 21 september, om 20u40 op VTM3 naar "The Avengers"!
'Star Wars'-acteur John Boyega in de clinch met cosmeticamerk - Actueel

'Star Wars'-acteur John Boyega in de clinch met cosmeticamerk

John Boyega is niet te spreken over de ingreep van het Londense cosmeticamerk Jo Malone, dat een persoonlijk getint reclamefilmpje zonder toestemming van de acteur herwerkte voor de Chinese markt. Boyega zal dan ook niet langer als het internationale gezicht van de reclamecampagne optreden, zo... Verder lezen...
Vanavond op TV: Demolition - Actueel

Vanavond op TV: Demolition

Kijk vanavond, nu vrijdag 18 september, om 21u20 op CANVAS naar "Demolition"!
Mickey Mouse maakt comeback - Actueel

Mickey Mouse maakt comeback

Goed nieuws voor de vele fans van Mickey Mouse. Het personage waar het voor tekenaar Walt Disney in 1928 allemaal mee begon, krijgt binnenkort een compleet nieuwe eigen serie op Disney+.
J.K. Rowling ligt opnieuw onder vuur - Actueel

J.K. Rowling ligt opnieuw onder vuur

J.K. Rowling ligt weer onder vuur voor transfobie. In haar nieuwste boek 'Troubled blood', dat ze schreef onder het pseudoniem Robert Galbraith, is de slechterik van dienst een man die zich verkleedt als vrouw tijdens het plegen van misdaden.