Taken 3, Birdman, You're Not You... Uw Cinereview ! - Actueel Cinema

   - 

Welkom in uw wekelijkse Cinereview ! Zoals elke week bieden we u een overzicht van de recentste releases en helpen we u met het maken van de beste keuze. De tijd vliegt. De maand januari is al zo goed als om. Heeft u zich tot nu toe aan uw goede voornemens gehouden ?

We beginnen op volle kracht met Taken 3. Liam Neeson is terug in de rol van ex special agent Bryan Mills. Valselijk beschuldigd van de moord op zijn ex-vrouw wordt hij achternagezeten door inspecteur Dotzler. Mills gaat zijn « special set of skills » nog een laatste keer moeten gebruiken om de werkelijke moordenaar terug te vinden. Taken 3 lijdt dan misschien wel aan dezelfde zwaktes als zijn voorganger, toch is de situatie nieuw. Deze keer is het agent Mills die wordt achtervolgd, en niet omgekeerd. De toevoeging van Forest Whitaker aan de cast is ook een echte toegevoegde waarde. Uiteindelijk is Taken 3 een actiefilm zoals we ze graag hebben : vol energie en entertainend.

Birdman vertelt ons het verhaal van Riggan Thomson, een bekende has-been voor zijn vroeger superheldenrol. Hij beslist een stuk op te voeren op Broadway, gebaseerd op zijn eigen personage in de hoop terug aan te kunnen knopen met zijn vergane glorie. Birdman is een zwarte komedie, en toch is het allemaal zeer vertederend. Regisseur Alejandro González Iñárritu is er in geslaagd blockbuster met artfilm te vermengen. Birdman is een amusante fabel over vergane hoop, waarin feit en fictie door elkaar lopen. We bemerken hier ook de magistrale vertolking van Michael Keaton die hem tevens ook een Oscarnominatie heeft opgebracht voor beste acteur.

In You’re not You vinden we Kate (Hilary Swank) terug, een befaamde pianist, gediagnosticeerd met ALS. Daarop werft ze Bec part-time aan, een egocentrische studente, om haar te helpen bij de dagdagelijkse taken. De jonge vrouw moet de kracht zien te vinden te aanvaarden dat ze stilaan al haar autonomie verliest. Hilary Swank, die zich volop geeft in haar rol, wordt jammer genoeg slecht omringd. De bijrollen zijn eerder saai en oppervlakkig. De film vervalt snel in het melodramatische en de clichés.

Jacques a vu is de Belgische komedie van de week. Het verhaal : Brice en Lara zijn zopas gaan wonen in Chapon-Laroche, een rustig dorpje in de Ardennen. Amper daar zijn ze al genoodzaakt om te gaan met de komst van een groot Nederlands vakantiecenter. Om dit project tegen te gaan tracht Brice verschijningen van de Maagd Maria als echt te laten erkennen door de lokale autoriteiten. Deze zouden aan het dorp de status van bedevaartsoord geven, en daarop zou het vakantiepark niet gebouwd kunnen worden. Jacques a vu is een knotsgekke vaudeville van bij ons. Een satire over de kerk, de clichés van de kleine Waalse, teruggetrokken dorpjes, de Hollanders of nog de politiek.

We gaan verder met de humoristische noot in Toute Première Fois. Jérémie, 34 jaar, wordt wakker naast Adna, een aantrekkelijke en grappige Zweedse. Het begin van een mooi liefdesverhaal ? Niet sis minder waar, want Jérémie staat op het punt te trouwen… met Antoine. Toute Première fois heeft de felbegeerde prijs behaald van het Festival International du film de Comédie de l’Alpe d’Huez en dat zeer welverdiend. Het is fris, origineel en we lachen van begin tot einde… wat kan men nog meer vragen ?

Turist is een Zweeds drama. Het verhaal : « Een schijnbaar perfect gezinnetje is naar de Franse Alpen afgereisd voor een welverdiende skivakantie. Tijdens een lunch worden ze overvallen door een heuse lawine die alles op zijn kop zet. Ze komen er fysiek ongeschonden uit, maar in de nasleep blijkt het evenwicht en de dynamiek binnen het gezin helemaal door elkaar geschud. Het grootste vraagteken wordt geplaatst bij de rol van de pater familias, na zijn bedenkelijke gedrag tijdens de noodsituatie » Thomas gaat achteraf zijn plaats wanhopig trachten terug te bemachtigen. Turist zal een zekere wrange nasmaak achterlaten gedurdende een paar dagen. Regisseur Ruben Östlund plaatst een spiegel voor het publiek, zonder enige concessies te maken.

Trash vertelt een erg actueel verhaal: de cultuur van de "trash"-relaties. De jonge Clara heeft een relatie met David, een populaire muzikant in een rockband. Wanneer Clara ontdekt dat David haar heeft bedrogen met haar beste vriendin, maakt ze onmiddellijk een eind aan de relatie. Ze kan maar moeilijk omgaan met dat verlies en stort zich zonder nadenken in een nieuwe foute relatie. David gaat door een hel. Hij heeft heel veel spijt van wat hij deed, maar kan zijn daden niet ongedaan maken. Clara's beste vriend Nacho is maar wat blij dat Clara weer single is. Hij probeert van de gelegenheid gebruik te maken zijn relatie met haar naar een volgend stadium te brengen. Zijn verliefdheid wordt een obsessie die hem tot het uiterste zal drijven. Cristian, de man van Clara's hoogzwangere zus, moet leren weerstaan aan de vele verleidingen om te beseffen wat echt belangrijk is en Clara's moeder staat voor enkele (niet altijd even leuke) verrassingen. Al deze personages nemen je mee op een emotionele rollercaster die je niet onberoerd zal laten.

We eindigen met The Spongebob Movie : Sponge out of Water (Spongebob : Spons op het droge). De hyperactieve spons is terug en dat tot het grootste plezier van de kleine en ietwat grotere kinderen. Bob en zijn vrienden zullen hun krachten moeten bundelen met hun aartsvijand, Plankton, om zo het recept van de krabburgers terug te bemachtigen. Veranderd in superhelden gaan ze Bikinibroek verlaten voor drogere contreien. In The Spongebob Movie : Sponge out of Water vinden we de sfeer terug die het succes heeft gemaakt van de tekenfilms.

Benieuwd naar meer ? Ontdek dan snel onze reviews !

Tot volgende week voor meer Cinenews !

 

 Meningen

 Meer info over de films

 Al het nieuws cinema

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...
Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: