Filmografie Yves Saint Laurent

Biografie

Yves Saint Laurent Oran, Algerije was een Franse modeontwerper. 
 
Saint Laurent werd geboren in Oran, ALgerije. Hij was de zoon van Charles Saint Laurent, een manager voor een scheepvaartmaatschappij en Lucienne Mathieu. Op zijn 17de won hij de eerste prijs in een wedstrijd uitgeschreven door de wolindustrie uitgeschreven voor het ontwerp van een cocktailjurk. Een jaar later, in 1954, trad hij toe tot de modeschool van de Chambre Syndicale de la Couture. Daar werd hij voorgesteld aan Christian Dior die hem prompt in dienst nam. Toen Dior in 1957 stierf, kreeg Saint Laurent op 21-jarige leeftijd de leiding over het modehuis Dior en de opdracht om het van de financiële ondergang te redden. De ontwerpen van Saint Laurent waren zo vernieuwend, dat zij tot grote successen leidden.  
 
Saint Laurent werd in 1960 opgeroepen voor militaire dienst, maar daar hield hij het niet lang uit. hij werd er depressief en werd ontslagen. 
 
Als gevolg van zijn zenuwinzinking werd Saint Laurent de leiding over het modehuis Dior ontnomen. Hij begon samen met Pierre Bergé zijn eigen merk met de nu bekende initialen YSL. Tijdens de jaren zestig en zeventig populariseerde het bedrijf trends zoals de 'beatnik look' en de puntlaarzen die tot dijhoogte de benen omsloten. Tot zijn clientèle behoorden onder meer zijn "muze" Loulou de la Falaise en Catherine Deneuve, de Franse actrice. 
 
Met Bergé opende Saint Laurent in 1962 zijn eigen modehuis. Later begonnen zij een confectieketen onder de naam Rive Gauche, het deel van Parijs waar de meeste modehuizen zijn gevestigd. 
 
In 1993 werd het modehuis van Yves Saint Laurent verkocht aan het farmaceutische bedrijf Sanofi voor ongeveer 600 miljoen dollar. In 1999 kocht Gucci het YSL-merk en kreeg Tom Ford de leiding over de ready-to-wearcollectie, terwijl Saint Laurent de haute couturecollectie ontwierp.  
 
in 2002 trok Saint Laurent zich terug uit de modewereld en ging op pensioen.  
 
Yves Saint Laurent overleed op 1 juni 2006 op 71-jarige leeftijd.

Filmografie Yves Saint Laurent


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: