Filmografie Tom Hollander

Biografie

Tom Hollander (Oxford, 25 augustus 1967) is een Engels acteur. 
 
Hollander ging naar The Dragon School en Abingdon School in zijn geboorteplaats Oxford en studeerde hij daarna aan Selwyn College in Cambridge, waar hij vaak gebruikmaakte van de theateractiviteiten die er werden angeboden. Hollander werd er lid van de Footlights Club, een amateuracteurclub waar ook John Cleese en Sacha Baron Cohen lid van waren. Hollander speelde tijdens zijn studententijd in meerdere theaterstukken van medestudent Sam Mendes, waaronder het door critici positief ontvangen Cyrano de Bergerac, oorspronkelijk een stuk van de Franse toneelschrijver Edmond Rostand. Nadat hij afstudeerde aan de universiteit en een poging om op een toneelschool te gaan mislukte werd hij gevraagd om Macheath te spelen in De Driestuiversopera (1994), een productie van Donmar Warehouse. 
 
In de jaren '90 ging Hollander over van het toneel naar televisie en films. Zo had hij rollen in Absolutely Fabulous, Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence, Wives and Daughters, Gosford Park, The Lost Prince en Pride and Prejudice. Voor die laatste film won hij The Evening Standard Film Awards Comedy Award en een London Critics Circle-award voor beste mannelijke bijrol. 
 
In 2006 kwam de film Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest uit, waarin hij de rol van Cutler Beckett speelde, een medewerker van de Britse Oost-Indische Compagnie die jacht moet maken op de piraterij. Ook in het derde deel uit 2007, Pirates of the Caribbean: At World's End, mocht hij hetzelfde personage weer spelen. 
 
Momenteel is Hollander te zien in het toneelstuk Landscape with Weapon van Joe Penhall in het Royal National Theatre in Londen. 
 
Op tv speelt Hollander de hoofdrol in de tweede reeks van de mede door hemzelf gecreeerde comedy-serie Rev , over de perikelen van een stadspredikant. 
 
Hij is woonachtig in Notting Hill in Londen.

Filmografie Tom Hollander


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: