Filmografie Tom Barman

Geboortedatum: 01/01/72 (48 jaar)
Jongensnaam: Tom Johannes Barman
 Nationaliteit: België

Biografie

Tom Barman studeerde aan de filmschool Sint Lukas Hogeschool in Brussel, maar maakte zijn studies niet af omwille van zijn andere passie: muziek. Hij verkoos een muziekcarrière met zijn rockgroep dEUS opgericht in 1989. dEUS kwam in 1992 in de finale van Humo's Rock Rally en werd daarna een bekende band in binnen -en buitenland. 
 
Ondanks zijn muzikale activiteiten met dEUS kon hij zijn filmische talenten wel gebruiken, onder meer met het regisseren van de videoclips voor zijn eigen band dEUS, Arno en Axelle Red en met het maken van een kortfilm in 1996: Turnpike. 
Lees de volledige biografie  
Na het afronden van de tournee van de derde dEUS-plaat The Ideal Crash kon Barman beginnen aan een lang gekoesterde droom: het maken van een speelfilm. In de zomer van 2002 begon hij aan de opnamen van zijn eerste avondvullende film Any Way the Wind Blows in Antwerpen die in 2003 in de zalen een redelijk succes kende. 
 
Barman houdt zich op muzikaal gebied naast dEUS nog bezig met akoestische concerten samen met Guy Van Nueten en met dj-sets met Magnus, een dance-project van Barman samen met CJ Bolland. 
 
Met Magnus nam Barman in 2003 ook een plaat op die in 2004 in de winkelrekken lag: The Body Gave You Everything. Enkele nummers van deze plaat gebruikte Barman ook in Any Way the Wind Blows. Op Magnus' debuutalbum staan ook gastbijdragen van onder andere Mauro Pawlowski, Tim Vanhamel (Millionaire) en Peter Vermeersch. 
 
Van zijn concerten met Van Nueten verscheen in 2003 een live-registratie, bestaande uit een cd met tien tracks en een SACD met nog eens zes tracks. De set bevat zowel dEUS-nummers als covers van artiesten zoals Nick Drake en David Bowie, ingespeeld door Tom Barman op zang en gitaar en Van Nueten op piano. 
 
Op 12 september 2005 verscheen de nieuwe plaat van dEUS, getiteld Pocket Revolution. Nadien vertrok dEUS op tournee door België, Frankrijk, Nederland, de rest van Europa en Amerika. In hetzelfde jaar was hij tevens gast bij het bekende Nederlandse programma Zomergasten. 
 
Op 1 oktober 2006 organiseerde hij samen met Arno en Sioen de 0110-concerten voor verdraagzaamheid, tegen racisme, extremisme en zinloos geweld. 
 
In juli 2007 raakte bekend dat Barman op de Belgische nationale feestdag (21 juli) tijdens de Gentse Feesten op Sint-Jacobs, de "Prijs voor de Democratie" in ontvangst mag nemen omwille van zijn rol bij de 0110-concerten. Deze in 1992 ingestelde prijs gaat uit van "Democratie 2000" en "vzw Trefpunt" en werd in het leven geroepen als reactie op de Zwarte zondag van 24 november 1991. De prijs omvat een door Walter De Buck ontworpen beeldje. 
 
Midden november 2007 wordt eveneens bekend gemaakt dat Barman de tweejaarlijks uitgereikte gouden erepenning van het Vlaams Parlement krijgt toegewezen. 
 
Begin april onstond er commotie rond een interview met Barman. Alle Belgische journalisten mochten Tom Barman interviewen naar aanleiding van het nieuwe album van dEUS op voorwaarde dat ze een contract ondertekenden van de platenmaatschappij Universal Music België. Hierdoor beloofden ze dat ze het interview of delen ervan niet voor 15 april gingen publiceren. Op het embargo rustte een dwangsom van 25.000 euro. Le Soir en De morgen publiceerden toch het interview voor de toegelaten datum omdat, volgens hen, het contract van Universal een aanval op de persvrijheid is

Filmografie Tom Barman