Filmografie Pete Doherty

Biografie

Pete Doherty is de leadzanger en gitarist van de Britse band Babyshambles. Daarvoor werd hij bekend met The Libertines, waar hij samen met Carl Barât, John Hassall en Gary Powell in 2002 in de bekendheid kwam na het album Up the Bracket. Twee jaar later brachten ze The Libertines uit. Na dit album werd Doherty uit de band gezet en gingen alle leden hun eigen weg. In hetzelfde jaar nog werd Babyshambles opgericht.  
 
Doherty is berucht om zijn ruige levensstijl. Hij is mede bekend om zijn relatie met supermodel Kate Moss. Daarnaast komt hij veelvuldig in de media vanwege zijn overmatig drugsgebruik. Ook is Doherty vaak in aanraking gekomen met de Britse politie. 
 
Pete Doherty werd geboren in Hexham, een dorp in Northumberland in het noorden van Engeland. Zijn vader Peter Sr. (van geboorte Iers) was een officier in het Britse leger. Door zijn vader's baan heeft Doherty in Londen, Liverpool, Belfast, Coventry, Duitsland en Larnaca (Cyprus) gewoond. Doherty's moeder, Jaqueline was deels Joods. Ze werkte als een verpleegster. Samen kregen Peter Sr. en Jaqueline behalve Pete nog 2 dochters: Amy Jo en Emily. 
 
Doherty ging naar Nicholas Chamberlaine Comprehensive School in Bedworth. Zijn grootste hobby's in zijn jeugd waren voetbalwedstrijden van Queens Park Rangers bezoeken, naar Hancock's Half Hour luisteren en poëzie. Op zijn zestiende won Doherty zelfs een poëziewedstrijd waardoor hij een reis naar Rusland mee verdiende. Na Bedworth vertrok Doherty naar Londen. Zijn eerste baan was graven vullen op Willesden Cemetery. Ondertussen ging hij Engelse literatuur studeren op de University of London, maar haakte na één jaar al weer af. Toen Peter eens bij zijn zus Amy-Jo verbleef, vroeg zij aan klasgenoot Carl Barât of hij op Doherty kon passen. 
 
Barât was onder de indruk van de poëzie van Doherty. Samen bleken ze ook een voorliefde voor muziek te hebben. Ook al bleken ze samen van zeer verschillende muziek te houden, het klikte meteen tussen de twee. 
 
Samen met John Hassall, Johnny Borrell en Steve Bedlow (Scarborough Steve genoemd) en later ook Paul DaFour vormden Doherty en Barât The Libertines. In 2002 komt, zonder Hassall en DaFour, het album Up the Bracket uit, wat de doorbraak voor de band betekent.  
 
De voortdurende drugsproblemen van Doherty werden echter erger, tot ergernis van de band. Een ruzie over het al dan niet spelen van een optreden leidde tot een inbraak van Doherty in Barât's appartement. Hij kreeg hiervoor een gevangenisstraf van 6 maanden, wat later gereduceerd werd tot 2 maanden. Na zijn vrijlating verzoenen Doherty en Barât met elkaar. Ze spelen op de avond na de vrijlating de Freedom Gig, een optreden in Kent. Doherty beloofde beterschap en vertrok naar Thailand voor een afwenningskliniek. Na 3 dagen had Doherty er al genoeg van en ontsnapte. Meerdere malen is Doherty uit de band gezet. In deze periodes richtte hij Babyshambles op (als een zij-project). Tijdens de opnames van het tweede album liepen de gemoederen vaak hoog op tussen Doherty en Barât. Na het uitbrengen van het album gaat de band definitief uit elkaar. 
 
Na de verwijdering van Doherty uit The Libertines ging Doherty meteen door met zijn eigen band, Babyshambles. . In september en oktober 2004 maakten Babyshambles een tour door Engeland.  
 
In 2005 dook de band de studio in voor het debuutalbum, wat geproduceerd werd door Mick Jones (die ook de albums van The Libertines produceerde). Het album Down in Albion werd op 14 november 2005 uitgebracht.  
 
 
Pete Doherty had een lange relatie met Kate Moss. September 2005 kwam het vroegere koppel in het nieuws nadat de Daily Mirror foto's publiceerde van een cocaïne-gebruikende Moss. Deze foto's waren genomen tijdens een opnamesessie van Babyshambles. Moss zingt op sommige concerten mee met de Babyshambles. Ze is te horen op de openingstrack van Down in Albion, La Belle et La Bête. 
 
Doherty heeft samen met Kill City-zangeres Lisa Moorish een zoon genaamd Astile. Naar verluidt mag Doherty van Moorish slechts een beperkte tijd spenderen met zijn zoon vanwege zijn drugsgebruik

Filmografie Pete Doherty


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: