Filmografie Michel Gondry

Biografie

Michel Gondry (Versailles, 8 mei 1963) is een Frans scenarioschrijver, filmregisseur en videoclipmaker, befaamd voor zijn vernieuwende visuele stijl en zijn manipulatie van de mise en scène. Hij won een Academy Award (Oscar) voor het beste scenario met zijn film Eternal Sunshine of the Spotless Mind. 
 
Michel Gondry is geboren en opgegroeid in Versailles. Hij begon op jonge leeftijd met tekenen en had als kind de ambitie om kunstschilder of uitvinder te worden. Gondry's grootvader had een muziekwinkel, die later werd overgenomen door zijn vader. De zaak ging na een aantal jaren failliet, maar vlak daarvoor gaf hij Michel en zijn broer een drumstel en een basgitaar. Samen speelden ze in enkele bands, totdat Michel naar Parijs vertrok om aan de kunstacademie te studeren. Daar vormde hij de band Oui Oui met een groep klasgenoten. Oui Oui bracht twee studioalbums uit, maar viel begin jaren '90 uiteen. 
 
Voor Oui Oui besloot Gondry (behalve de muziek) zich ook bezig te houden met het maken van de muziekvideo's. In deze video's probeerde hij vaak de 'echte wereld' met animatie te combineren. Een belangrijk punt voor Gondry's carrière was de samenwerking met Björk. De zangeres nam contact met hem op nadat ze enkele video's van Gondry had gezien. Björk besloot hem de video voor "Human Behaviour" te laten regisseren. In de zomer van 1993 werd de muziekvideo uitgebracht. 
Hij werd zesmaal genomineerd voor een MTV Video Music Award en eenmaal voor de Grammy Award voor Best Music Video. 
 
De "Human Behaviour"-video leverde bekendheid op voor Gondry en in de daaropvolgende jaren mocht hij video's voor onder andere The Rolling Stones, Daft Punk, Massive Attack, Kylie Minogue en Beck produceren. In de jaren '90 hield Gondry zich ook bezig met het maken van reclamevideo's. Zo werkte hij onder meer voor Levi's, Nike en BMW. In 2002 verscheen Gondry's eerste speelfilm: Human Nature, gebaseerd op een script van Charlie Kaufman. De film bleek minder succesvol dan zijn vervolg: Eternal Sunshine of the Spotless Mind, met Jim Carrey en Kate Winslet in de hoofdrollen en wederom met een script van Kaufman. 
De film werd lovend ontvangen en leverde Gondry een Oscar op voor 'Best Original Screenplay'. De prijs werd gedeeld met Kaufman en Pierre Bismuth. 
In 2006 volgde een samenwerking met Dave Chappelle, met wie hij de film Dave Chappelle's Block Party maakte.

Filmografie Michel Gondry

The Green Hornet - Actie
januari 2011

The Green Hornet

Actie Regie: Michel GondryMet: Seth Rogen, Jay Chou, Cameron Diaz,...Britt Reid (Seth Rogen) is de zoon van de bekendste en meest gerespecteerde mediamagnaat van L.A. Zijn zorgeloze leventje bestaat voornamelijk uit feestvieren, totdat zijn vader (Tom Wilkinson) op mysterieuze wijze sterft en aan Britt zijn omvangrijke imperium nalaat. Britt sluit daarop vriendschap... Verder lezen...
Be Kind Rewind - Komedie
augustus 2008

Be Kind Rewind

Komedie Regie: Michel GondryMet: Jack Black, Mos Def, PJ Byrne, Mia FarrowJerry (Jack Black) woont naast een elektriciteitscentrale in New Jersey. Zijn beste vriend Mike (Mos Def) woont en werkt aan de overkant van de straat in een videotheek. Jerry is ervan overtuigd dat zijn hoofdpijnen worden veroorzaakt door de elektriciteitscentrale, en hij besteedt veel tijd aan... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: