Filmografie Michael Palin

Geboortedatum: 05/05/43 (75 jaar)
Jongensnaam: Michael Edward Palin
 Nationaliteit: Engeland

Biografie

Michael Palin (Sheffield (Yorkshire), 5 mei 1943) is een Engels acteur, wereldreiziger en komiek. Hij verwierf faam als lid van Monty Python's Flying Circus, waar hij vaak de rol van hyperactief, of juist doodkalm persoon op zich nam. 
 
Monty Python 
Na de basisschool in Birkdale en de middelbare school in Shrewsbury ging hij geschiedenis studeren in Oxford. Hier ontmoette hij Terry Jones, met wie hij vaak samenwerkte aan films en sketches. Later besloten ze dat het productiever was elk afzonderlijk te schrijven en daarna het geschrevene te vergelijken en aan te vul Lees de volledige biografie llen dan om samen daadwerkelijk aan één ding te werken. Na Monty Python werkte hij vaak samen met oud-collega's. Zo heeft hij met John Cleese in A Fish Called Wanda en Fierce Creatures gespeeld, terwijl hij ook optrad in The Rutles, een Beatles-parodie van Monty Python-collega Eric Idle, die cultstatus bereikt heeft. 
 
Reizen 
Vanaf 1980 maakt hij reisprogramma's voor de BBC. Deze programma's zijn verantwoordelijk voor het Palin-effect. Hiermee wordt een massale toename in het toerisme bedoeld, veroorzaakt door een van zijn reisprogramma's. Een voorbeeld hiervan is de opvallende toename in het aantal bezoekers aan de Sahara in 2003, na zijn bezoek daar. Kenmerkend voor deze series is dat Palin geneigd is zich meer te interesseren voor de mensen in het land dan voor datgene wat het land te bieden heeft, waardoor de nadruk komt te liggen op de gebruiken van de bevolking. In China werkte hij bijvoorbeeld eens met veel moeite een slang weg, omdat dit dé Chinese delicatesse is. Deze instelling is verantwoordelijk voor de grote populariteit die Palin geniet. 
 
Hij begon in 1980 met een aandeel in Great railway journeys of the world, een programma van de BBC waarin hij Groot-Brittannië per trein doorkruiste. Daarna volgden nog vele andere reizen, waarvan ook boeken, vaak met veel kleurenfoto's en vanuit een dagboekperspectief geschreven, verschenen zijn. 
 
Alle boeken van Michael Palin zijn compleet te lezen op Palins website, zonder enige kosten

Filmografie Michael Palin