Filmografie Marijn De Valck

Biografie

Marin Florent (Marijn) Devalck (Ninove, 16 maart 1951) is een Vlaamse acteur, zanger en politicus. 
 
Hij schreef zijn eerste songs op 14-jarige leeftijd en begon zijn zangcarrière als tiener-popidool onder de naam Marino Falco. Hij brak door in 1966 met de hits Ma première cigarette en J'ai plus mon papa. Later kreeg hij een rol aangeboden in de musical The last days of Isaac, hij kreeg de smaak van het theater te pakken, en begon met studies Muziek en Dramatische kunst aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Brussel. 
 
Na het afstuderen ging hij acteren in theater. In 1978 kwam een gelijknamige elpee uit, die nogal wat airplay kreeg. Zijn talent voor het acteren, dans en zang maakten hem belangrijk voor de musical in Vlaanderen. Hij speelde daarnaast een tijd in Duitsland de hoofdrol in de musical Jesus Christ Superstar en toerde door Vlaanderen en Nederland met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen voor producties zoals de rockopera's Evita en de Nederlandse versie Jesus Christ Superstar en musicals zoals West Side Story, Chicago en My Fair Lady. Deze musicals stonden onder de muzikale leiding van Max Smeets. Naast het werk op het podium, verscheen hij ook op radio en televisie als presentator en als acteur in televisiefilms, zoals de bekroonde Er was eens in december (1978), De kaperbrief' (1989), De grijze man (1991) en Bunker (1991). 
 
Bij het brede publiek werd hij ook bekend door tv-reeksen zoals De Paradijsvogels in 1980, waarin hij de rol van straatmuzikant Brozie speelde. In 1990 aanvaardde hij de rol van worstenfabrikant Balthazar Boma in de populaire reeks F.C. De Kampioenen. 
 
In 1993 maakte hij in de muziekwereld zijn terugkeer met de cd Tussen licht en donker, met daarop zijn bekendste hits Vleugels in de wind, Het gele strand, Zoete wijn en Rose. Met zijn begeleidingsgroep De Mannen toerde hij door Vlaanderen met het programma Marijn Devalck Zingt. 
 
In juni 1996 kwam abrupt een einde aan deze toer door een motorongeval, waarbij hij zware letsels opliep aan het strottenhoofd. Dit einde betekende echter direct de start voor een eigen bedrijf, namelijk Podium Acts, een boekingskantoor voor exclusieve artiesten. Na enige jaren kwam er beterschap, en kon hij weer als zanger optreden, waarbij hij wordt begeleid door de diverse groepen die hij als manager tevens promoot. Daarna richtte hij ook een eigen platenlabel en muziekuitgeverij op, namelijk Moustache Records en Moustache Publishing. Die laatste namen verwijzen naar de snor die typerend is voor Marijn Devalck. 
 
Marijn Devalck is van Vollezele maar woont in Brakel. Hij is getrouwd met Ilse en zijn zoon Glenn heeft twee kinderen: Estée-Fiona en Achillis. 
 
In april 2009 bracht Lampedaire Uitgevers een autobiografie van Marijn Devalck op de markt onder de titel Mijn Gedacht!, die verwijst naar de catchphrase die zijn personage Boma gebruikt. Hij vertelt er over zijn succes als tieneridool Marino Falco, over zijn later leven als acteur en zanger, over het geweld tijdens zijn jeugd en de ontrouw die hem tekenden. 
 
In maart 2012 is Devalck te zien in de musical Domino, naast onder meer Deborah De Ridder en Mark Tijsmans. 
 
Samen met zangeres Sonia Pelgrims en pianist Jürgen De Smet stond Devalck in 2012 in verschillende cultuurcentra op de bühne met een theatershow rond Will Ferdy. De show ging in première op 22 januari 2012 en speelde tot 10 juni 2012. In 2013 maakt hij zijn opwachting in een Piet Piraatshow en in De tovenaar van Oz. 
 
Ook in 2012 kwam hij bij de gemeenteraadsverkiezingen op in Brakel voor Open Vld. Burgemeester Herman De Croo overhaalde Devalck om deel uit te maken van de lijst. Devalck werd verkozen en wordt vanaf 2013 schepen van Cultuur en Feestelijkheden en OCMW-voorzitter.

Filmografie Marijn De Valck

Nieuws over Marijn De Valck

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun - Actueel
Actueel

Hugh Grant treft schikking in zaak tegen uitgever tabloid The Sun

De Britse acteur Hugh Grant heeft een schikking getroffen in de zaak tegen News Group Newspapers (NGN), de uitgever van het boulevarddagblad The Sun, zo berichten verschillende Britse media woensdag. Grant daagde NGN voor de rechter omdat journalisten van de tabloid op een ongeoorloofde manier... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: