Filmografie Elizabeth Taylor

Biografie

Elizabeth Rosemond Taylor (Hampstead (Londen), 27 februari 1932) is een in Engeland geboren Amerikaanse actrice. Zij won in 1961 een Academy Award voor haar hoofdrol in BUtterfield 8 en kreeg er in 1967 nog een voor haar hoofdrol in Who's Afraid of Virginia Woolf?. Ze kreeg daarnaast meer dan 35 andere filmprijzen toegekend, waaronder een BAFTA Award, een Zilveren Beer en vier Golden Globes. 
 
Taylor is het tweede kind van Francis Lenn Taylor (28 december 1897-20 november 1968) en Sara Viola Warmbrodt (21 augustus 1896-11 september 1994). Haar oudste broer is Howard Taylor (1929). 
 
Hoewel ze soms "Liz" genoemd wordt, houdt ze niet van deze bijnaam. Zelf prefereert ze dat haar voornaam uitgesproken wordt als Eee-lizabeth (met de klemtoon op de eerste lettergreep). Haar middelste naam Rosemond is een eerbetoon aan haar oma van vaderskant, Elizabeth Mary Rosemond. 
 
Taylor bezit zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit, de Britse op grond van het ius soli, de Amerikaanse op grond van het ius sanguinis. Haar ouders kwamen oorspronkelijk uit Arkansas City in Kansas. Haar vader was een kunsthandelaar, haar moeder een actrice die stopte met werken toen ze in 1926 in New York in het huwelijk trad. 
 
Op de leeftijd van drie, kreeg Taylor haar eerste balletlessen. Kort nadat Groot-Brittannië betrokken was geraakt bij de Tweede Wereldoorlog, besloten haar ouders terug te keren naar de Verenigde Staten. Het gezin vestigde zich in Los Angeles, waar de moeder van Taylor familie had wonen.

Filmografie Elizabeth Taylor


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: