Filmografie Hank Azaria

Geboortedatum: 25/04/64 (57 jaar)
Jongensnaam: Hank Albert Azaria
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Henry Albert (Hank) Azaria (Queens (New York City), 25 april 1964) is een Amerikaans acteur en komiek. 
 
Zijn ouders waren Sefardische Joden, afkomstig uit de Griekse stad Thessaloniki. Azaria groeide op in de wijk Forest Hills, gelegen in het stadsdeel Queens. Hij studeerde af aan de Kew-Forest School in Queens. Daarna studeerde hij drama aan de Tufts-universiteit. 
 
Azaria is waarschijnlijk vooral bekend voor zijn werk als stemacteur in de bekende televisiereeks The Simpsons. Voor de diverse stemmen zocht hij inspiratie bij zijn collega-acteurs. De stem Lees de volledige biografie van Moe Szyslak is gebaseerd op Al Pacino, die op dezelfde dag verjaart als Azaria. Agent Lou klinkt als Sylvester Stallone, Chief Wiggum is gebaseerd op Edward G. Robinson. De stem van Apu klinkt dan weer als het personage Hrundi V Bakshi in The Party, gespeeld door Peter Sellers', en Dr. Nick Riviera is "een slechte imitatie van Ricky Ricardo ". Maar hij vond ook inspiratie bij voormalige klasgenoten, die hem de stem opleverden van Snake Jailbird en Comic Book Guy. 
 
Azaria deed de stemmen van meer dan 160 personages van "The Simpsons", waaronder Apu Nahasapeemapetilon, Moe Szyslak, Chief Wiggum, Comic Book Guy, Professor Frink, Snake. 
 
Hij speelde een rol in veertien afleveringen van de comedyserie Mad about You, als Nat, de hondenuitlater. 
 
Hij speelde ook rollen in films zoals Godzilla, The Birdcage, Mystery Men, America's Sweethearts en Heat, Along came Polly en Dodgeball. Hij is tevens te zien in televisiereeksen zoals The Fresh Prince of Bel Air en Friends , waar hij de rol speelde van David, één van de vrijers van Phoebe Buffay. 
 
Hij werkte mee aan de musicalversie van Monty Python and the Holy Grail, getiteld Spamalot, die startte in Chicago in december 2004 en vervolgens verhuisde naar Broadway. Hij stopte een tijdje in juni 2005 om mee te werken aan The Simpsons, en keerde terug in december 2005. Voor zijn werk in Spamalot kreeg hij de Tony Award voor beste acteur in een musical. 
 
Nadat ze eerst jaren hadden samengewoond, huwde Hank Azaria met actrice Helen Hunt op 18 juli 1999. Het koppel ging uit elkaar op 18 december 2000. 
 
Hank Azaria werd verscheidene keren genomineerd voor de Emmy Award en de Screen Actors Guild Awards. In 2003 werd hij genomineerd voor zijn rol als David in "Friends". Met zijn stemrollen had hij meer succes: hij won de Emmy Award in 1998, 2001 en 2003 voor zijn werk in "The Simpsons"

Filmografie Hank Azaria

Happy Feet 2 - Animatie Film

Happy Feet 2

Animatie Film 
november 2011
Smurfen - Familie, Fantasy, Animatie Film

Smurfen

Familie, Fantasy, Animatie Film 
augustus 2011
Uprising - Drama

Uprising

Drama 

Nieuws over Hank Azaria