Filmografie Queen Latifah

Biografie

Queen Latifah, geboren als Dana Elaine Owens, (Newark (New Jersey), 18 maart 1970) is een Amerikaanse rapper, zangeres en actrice. Ze werd in 2003 genomineerd voor een Academy Award voor haar bijrol in Chicago. Meer dan vijftien andere filmprijzen werden haar daadwerkelijk toegekend, waaronder een Golden Globe voor de televisiefilm Life Support. 
 
Queen Latifah kreeg in 2006 een ster op de Hollywood Walk of Fame. 
 
Vroege jarenLatifahs vader en moeder zijn politie-agent Lancelot Owens en muzieklerares Rita. Haar ouders scheidden toen ze acht jaar oud was. Haar eerste succes kwam met het nummer Home van The Wiz tijdens een uitvoering van de musical op haar school. 
 
RapLatifah begon haar carrière met beatboxen voor de rapgroep Ladies Fresh. In 1988 gaf een regionale dj een demoversie van Latifahs single Princess of the Posse aan MTV-presentator Fab Five Freddy (die toentertijd Yo! MTV Raps presenteerde). Freddy hielp haar vervolgens om een platencontract te krijgen. Haar eerste album All Hail the Queen werd in 1989 uitgegeven op het Tommy Boy Records-label. Dit album ontving positieve kritieken en werd opgevolgd door Nature of a Sista dat ook goed werd ontvangen. In 1998 kwam haar derde album uit, Order in the Court. 
 
ActerenTussen 1993 en 1998 had Latifah een hoofdrol in de sitcom Living Single, waarvoor ze ook de openingsmuziek schreef en zong. Ze begon haar filmcarrière met bijrollen in films als House Party 2 (1991) en Set It Off (1996). Ook had ze een kleine rol in twee afleveringen van The Fresh Prince of Bel-Air. 
 
Haar eerste omvangrijkere rol was in de filmversie van de musical Chicago. Haar rol als Matron 'Mama' Morton leverde haar een Oscar-nominatie voor beste vrouwelijke bijrol op. In 2003 speelde ze naast Steve Martin in de film Bringing Down the House. Sindsdien heeft ze verscheidene hoofd- en bijrollen gespeeld, waaronder in Scary Movie 3, Barbershop 2: Back in Business, Taxi, Beauty Shop en Hairspray. 
 
Latifah is woordvoerder voor Cover Girl-cosmetica en deed een reclamespot met mede-woordvoerder en zangeres Faith Hill. Ze had een eigen talkshow genaamd Queen Latifah Show, tussen 1999 en 2001. 
 
Haar artiestennaam "Latifah" betekent 'delicaat' en 'gevoelig' in het Arabisch. Ze kreeg de naam van een familielid toen ze acht jaar oud was.

Filmografie Queen Latifah

The Dilemma - Drama, Komedie
mei 2011

The Dilemma

Drama, Komedie Regie: Ron HowardMet: Vince Vaughn, Kevin James, Winona Ryder,...Ronny en Nick zijn naast goede vrienden ook op zakelijk gebied partners en ze staan op het punt een mega-deal te sluiten. Dan ontdekt Ronny dat Nicks vrouw een verhouding heeft met een andere man. Moet Ronny zijn beste vriend de waarheid vertellen? Hierdoor komt niet alleen hun vriendschap maar ook... Verder lezen...
The Last Holidays - Dramatische komedie
maart 2006

The Last Holidays

Dramatische komedie Regie: Wayne WangMet: Queen LatifahGeorgia Byrd (Queen Latifah) leidt een klein leventje weggestopt in grote dromen. Ze is een verlegen verkoopster van keukenartikelen in een warenhuis en ze hanteert messen en koekenpannen met de flair van een meesterkok. Maar wanneer Georgia door een foutieve diagnose gelooft dat haar dagen geteld... Verder lezen...
Taxi - Actie, Komedie

Taxi

Actie, Komedie Regie: Tim StoryMet: Queen Latifah, Jimmy Fallon, Henry Simmons,...Belle, een jonge moeder en pizza-bezorgster besluit haar snelheidstalent aan te wenden om taxi-chauffeuse te worden. Ze wordt al snel bekend doordat ze met 135 mph de stad door scheurt. Een zekere politieman, die niet over deze rijstijl beschikt, weet Belle over te halen om voor hem te komen werken.... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: