Filmografie Francis Ford Coppola

Biografie

Francis Ford Coppola (Detroit, 7 april 1939) is een Amerikaans regisseur, filmproducent, scenarioschrijver en wijnboer, voornamelijk bekend van films als The Godfather-trilogie en Apocalypse Now. Coppola wordt beschouwd als een van de belangrijkste regisseurs van het New Hollywood uit de jaren zeventig. 
 
Coppola is van Italiaans-Amerikaanse afkomst, de zoon van componist Carmine Coppola en voormalig actrice Italia Pennino. Zijn zus, Talia, werd later onder de naam Talia Shire een bekend actrice. Hij is ook de oom van Nicolas Cage en vader van Sofia Coppola. Coppola werd geboren in Detroit maar groeide op in een buitenwijk van New York. Als kind werd hij getroffen door polio, waardoor hij voor lange periodes aan bed gekluisterd was. Tijdens deze periodes leerde hij poppenspelen en later filmmaken met een 8mm-camera. 
 
Hij studeerde theaterwetenschappen aan Hofstra University, waar hij de teksten en scenario schreef voor enkele schoolmusicals. Daarna volgde Coppola een opleiding aan de UCLA Filmschool in Los Angeles, waar hij klasgenoot was van Doors-zanger Jim Morrison. Aan de UCLA maakte hij in 1961 een goedkope naaktfilm, Tonight for Sure, en schreef hij in 1962 het scenario Pilma Pilma, waarvoor hij een Samuel Goldwyn Award won. Pilma Pilma is echter nooit verfilmd.

Filmografie Francis Ford Coppola

Apocalypse Now - Oorlogfilm

Apocalypse Now

Oorlogfilm Regie: Francis Ford CoppolaMet: Martin Sheen & Dennis HopperUne superproduction mêlant de fulgurantes images de sauvagerie guerrière US. au Vietnam à une quête fantastico-initiatique vers un seigneur wagnérien de la jungle (joué par un Brando démentiel). Une dénonciation lyrique des carnages à alibi patriotique par un Coppola visionnaire.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: