Jan Decleir

Filmografie Jan Decleir

Geboortedatum: 14/02/46 (75 jaar)
Jongensnaam: Jan Amanda Gustaaf Decleir
 Nationaliteit: België

Biografie

Jan Decleir heeft voor het toneel gewerkt, maar bereikte een miljoenenpubliek met zijn optredens in speelfilms. 
 
Hij debuteerde als filmacteur in 1971 in de productie Mira van Fons Rademakers. Hierin speelde hij een boerenzoon als tegenspeler van Willeke van Ammelrooy. In de theaterwereld verkreeg hij bekendheid door zijn acteerwerk bij de Internationale Nieuwe Scène voor het toneelstuk Mistero Buffo van Dario Fo. Hij trok jaren rond met zijn monologen Obscene Fabels van diezelfde Dario Fo. Bij het grote televisiepubliek werd Decleir bekend toen hij in 1976 de rol van Sil d Lees de volledige biografie de strandjutter speelde in de gelijknamige televisieserie. 
 
Bij kinderen is Decleir vooral bekend als Sinterklaas in het kinderprogramma Dag Sinterklaas (1993), dat telkens rond de Sinterklaasperiode uitgezonden wordt op Ketnet. In 2005 nam hij de rol van de goedheiligman nogmaals op zich, in de Nederlandse familiefilm Het Paard van Sinterklaas. Ook speelde hij Koning Jozef in de jeugdserie Kulderzipken. 
 
Andere opmerkelijke rollen speelde Jan Decleir onder meer in de voor een Oscar genomineerde film Daens (1993) waarin hij priester Adolf Daens vertolkte, Camping Cosmos (1996) van Jan Bucquoy waarin hij de minnaar van Harry vertolkte, Karakter, de film van Mike van Diem die een Oscar won (1997), Retour Den Haag (televisie, 1999), waar hij de rol speelde van premier Ruud Lubbers, Kruimeltje (1999) als de strenge Vader Keyzer van een weeshuis, Negen dagen van de gier (televisie, 2001) en Stille Waters (2001). In 2003 speelde hij de rol van Ledda, een aan de Ziekte van Alzheimer lijdende huurmoordenaar in de film De zaak Alzheimer. In 2006 speelt hij de rol van 'De Generaal' in De Kavijaks, een vijfdelige serie die wordt uitgezonden op de Nederlandse omroep KRO en later ook op de Vlaamse televisiezender VTM. In deze serie spelen overigens ook zijn kinderen: Jenne Decleir (1977) en Sofie Decleir (1970) een hoofdrol. 
 
Jan Decleir kreeg verschillende keren een onderscheiding voor zijn acteerwerk. Zo kreeg de film Antonia waarin hij meespeelde een Oscar, evenals "Karakter". Ook Daens werd voor een Oscar voor Beste Buitenlandse Film genomineerd. Op het filmfestival van Montréal kreeg hij de prijs van Beste Acteur voor zijn rol in de door Pieter Kuijpers geregisseerde film Off Screen. Op het Nederlands Film Festival ontving hij een Gouden Kalf voor zijn betekenis voor de Nederlandstalige film. In 2008 kreeg hij de prijs voor beste acteur op het Tiburon International Film Festival voor zijn rol in Man zkt vrouw. 
 
Hij had internationaal nog veel bekender kunnen worden, maar hij liet de rol van de schurk in de Bond-film The World Is Not Enough (1999) aan zich voorbijgaan omdat hij het toneelspelen belangrijker vond. Hij weigerde een rol in "Eyes wide shut" voor verplichtingen in het theater. Ook een samenwerking met Peter Greenaway liet hij staan voor eerder aangegane afspraken. 
 
Decleir leidde enkele jaren Studio Herman Teirlinck. Hij vernieuwde de gerenommeerde toneelschool en haalde veel nieuwe docenten binnen: acteurs van de Blauwe Maandag Compagnie, STAN en anderen. Hij kon niet verhinderen dat steeds nieuwe bezuinigingsmaatregelen de werking van de school bemoeilijkten. 
 
Jan Decleir heeft drie kinderen (Sofie, Jenne en Flor) met zijn ex-vrouw, de Duitse Caroline Van Castel, daarna is hij getrouwd met de Nederlandse Brechtje Louwaard. Zijn broer Dirk Decleir was eveneens acteur, maar overleed in 1974. Zijn zus Reinhilde Decleir, zijn zoon Jenne Decleir en zijn dochter Sofie Decleir acteren ook

Filmografie Jan Decleir

Niet Schieten - Drama

Niet Schieten

Drama 
oktober 2018
Firmin - Komedie

Firmin

Komedie 
februari 2007