Filmografie James Cameron

Biografie

James Francis Cameron (Kapuskasing (Ontario), 16 augustus 1954) is een Canadese filmregisseur, scriptschrijver en filmproducent. Tot de films die op zijn naam staan behoren onder andere Titanic, Avatar, Aliens en The Terminator. Hij wordt door studio's als een nachtmerrie gezien, aangezien zijn films altijd duurder en langer worden dan gepland, en regelmatig achter op schema raken. Zijn films zijn echter over het algemeen kassuccessen. 
 
James Cameron werd geboren in Kapuskasing, Ontario. In 1971 verhuisde hij met zijn familie naar Brea, Californië, waar hij natuurkunde ging studeren aan de California State University. 
 
Zijn eerste filmavonturen waren als scriptschrijver en art director onder Roger Corman. In 1981 regisseerde hij zijn eerste film, de horrorparodie Piranha 2: The Spawning. Hij schijnt door de opnames van deze film een zenuwinzinking te hebben gehad, waardoor hij nachtmerries kreeg. Deze nachtmerries werden de inspiratie voor zijn volgende project: The Terminator. 
 
Deze film betekende zowel de grote doorbraak van Arnold Schwarzenegger als die van James Cameron. Deze film had enkele elementen die in latere Cameron-films zouden terugkeren, als special effects en een onderzoek in de relatie tussen mens en machine. In 1985 kwam Rambo: First Blood part 2 uit, waarvoor hij het originele script had geschreven. Dat script werd echter zo aangepast en veranderd door Sylvester Stallone dat James Cameron zich ervan distantieerde. 
 
Hierna werd hij aangesteld als regisseur en scriptschrijver voor Aliens, het vervolg op Alien van Ridley Scott. De film werd net zo'n succes als zijn voorganger, waarna Cameron met een groot budget aan de gang kon met zijn volgende project, The Abyss. De film werd niet zo'n groot succes als werd gehoopt, maar had wel baanbrekende special effects, waarvoor de film een Oscar kreeg. James Cameron kwam tijdens de opnames van deze film bekend te staan als een lastige regisseur, die veel van zijn acteurs eiste. Hieraan dankt hij zijn bijnaam Iron Jim. 
 
In 1991 produceerde hij Point Break, dat werd geregisseerd door zijn toenmalige vrouw Kathryn Bigelow. Datzelfde jaar bracht hij Terminator 2: Judgment Day uit. Het was één van de eerste films die veelvuldig gebruik maakte van CGI en was de bestbezochte film van dat jaar. In 1994 regisseerde, produceerde en schreef hij True Lies. De hoofdrol werd weer gespeeld door Schwarzenegger. In 1995 produceerde en schreef hij Strange Days, geregisseerd door Bigelow, van wie hij intussen gescheiden was. Tijdens de jaren '90 probeerde Cameron tevergeefs een Spider-Man-film van de grond te krijgen. Hij schreef een scriptment (Cameron's mix van een treatment en een scenario) maar problemen met de rechten van de stripheld en de kosten van het project maakten dat de studio er niet aan wilde beginnen. Hierna stapte Cameron af van de sciencefiction en actiefilms die hij in zijn carrière had gemaakt, en begon aan een romantisch epos dat gigantisch over het budget heen ging. 
 
Titanic kwam in 1997 uit en is de meest succesvolle film aller tijden. Alhoewel de film meer dan tweehonderd miljoen dollar kostte, bracht hij wereldwijd 1850 miljoen dollar op. De film haalde elf Oscars binnen, waaronder drie voor James Cameron (Beste Film, Beste Regisseur en Beste Montage). 
 
Na Titanic heeft Cameron de televisieserie Dark Angel bedacht en regisseerde hij enkele documentaires, Ghosts of the Abyss, over de Titanic, en Aliens of the Deep, over het leven in de diepzee. December 2009 kwam de science-fictionfilm Avatar uit. Dit is eerste fictiefilm van Cameron sinds Titanic. Het project had een budget van 350 miljoen dollar en bracht op de premieredag al ruim $27 miljoen op. De film staat op de tweede plek van de best bezochte films in de bioscopen met eenopbrengst van ruim 1,4 miljard dollar. Avatar won onder meer twee Golden Globes (beste regisseur en beste dramafilm) 
 
Op 26 februari 2007 kwam Cameron met het nieuws naar buiten dat het graf van Jezus zou zijn gevonden. Een documentaire geproduceerd door Cameron voor Discovery Channel is in 2007 uitgezonden.

Filmografie James Cameron

Titanic 3D - Drama
februari 2023

Titanic 3D

Drama Regie: James CameronMet: Kathy Bates, Kate Winslet, Leonardo DiCaprioDe 17-jarige rijke Rose DeWitt Bukater wordt door haar familie gedwongen om zich met Cal Hockley te verloven en binnenkort te gaan trouwen. Tijdens de eerste tocht over de Atlantische zee van de Titanic, een gigantisch passagiersschip dat onzinkbaar wordt geacht, besluit ze zelfmoord te plegen. Ze... Verder lezen...
Ghosts of the Abyss - Documentaire
november 2003

Ghosts of the Abyss

Documentaire Regie: James CameronMet: James Cameron & Bill PaxtonIn 1995, toen hij de film "Titanic" aan het voorbereiden was, is James Cameron naar het wrak van het meest luxueuze schip van de wereld gaan duiken, op een diepte van meer dan 4 000 meter. Aan boord van een experimentele duikboot heeft hij langs de dekken en de romp van deze zeereus kunnen varen.... Verder lezen...
Titanic - Drama
januari 1998

Titanic

Drama Regie: James CameronMet: Kathy Bates, Kate Winslet, Leonardo DiCaprioDe 17-jarige rijke Rose DeWitt Bukater wordt door haar familie gedwongen om zich met Cal Hockley te verloven en binnenkort te gaan trouwen. Tijdens de eerste tocht over de Atlantische zee van de Titanic, een gigantisch passagiersschip dat onzinkbaar wordt geacht, besluit ze zelfmoord te plegen. Ze... Verder lezen...
Aliens
januari 1986

Aliens

 Regie: James CameronNa 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: