Demi Moore

Filmografie Demi Moore

Geboortedatum: 11/11/62 (58 jaar)
Meisjesnaam: Demetria Gene Guynes
 Nationaliteit: Verenigde Staten

Biografie

Demi Moore, beroepsnaam van Demetria Gene (Demi) Guynes Kutcher, geboren als Demetria Gene (Demi) Guynes, (Roswell (New Mexico), 11 november 1962) is een Amerikaans actrice en filmproducente met een kenmerkend hees stemgeluid. 
 
Haar vader, Charles Harmon, verliet haar moeder Victoria voor de geboorte. Haar stiefvader, Danny Guynes, verhuisde regelmatig, meer dan dertig keer. Hij pleegde zelfmoord toen Demi vijftien jaar oud was. Een jaar later stopte ze met school. In 1980, op achttienjarige leeftijd, trouwde ze met de onbekende rockartiest Freddy Moore. Het huwelijk hield Lees de volledige biografie vier jaar stand. 
In 1982 kreeg ze een rol in de ziekenhuissoap General Hospital. Rond dezelfde tijd raakte ze verslaafd aan cocaïne. In 1985 volgde haar grote doorbraak met de film St. Elmo's Fire. Het verhaal gaat dat ze tijdens de opnames vanwege haar drugsmisbruik is ontslagen door de regisseur Joel Schumacher, waarna ze ging afkicken en een week later terugkeerde. Opvallend genoeg was haar karakter in de film, Jules, ook aan cocaïne verslaafd. 
De film was een groot succes, en Moore en haar tegenspelers in de film (waaronder Rob Lowe en Emilio Estevez, waarmee ze drie jaar lang verloofd is geweest) werden gerekend tot de "Brat Pack", een groep jonge acteurs met een veelbelovende toekomst. In 1987 werd ze nog bekender toen ze in het huwelijk trad met de succesvolle acteur Bruce Willis. 
In 1990 speelde ze samen met Patrick Swayze in het zeer succesvolle Ghost, waarmee ze een plekje verwierf op de A-lijst en veel hoofdrollen in films kreeg aangeboden. Het jaar daarop kreeg ze veel media-aandacht door naakt te verschijnen op de voorpagina van het tijdschrift Vanity Fair, terwijl ze zeven maanden zwanger was. De voorpagina is de jaren daarna veelvuldig geïmiteerd en geparodieerd. 
In 1992 speelde ze samen met onder andere Tom Cruise in A Few Good Men. Het jaar daarop scoorde ze nog een grote filmhit met het zeer controversiële Indecent Proposal. In deze film stelt een rijke zakenman (Robert Redford) een echtpaar met financiële problemen (Moore en Woody Harrelson) voor een dilemma: hij geeft het paar een miljoen dollar, als hij mag slapen met de vrouw. 
Rond die tijd was Demi Moore één van de best betaalde filmactrices aller tijden, en ze was de eerste actrice die meer dan 10 miljoen dollar kreeg voor een filmrol (12 miljoen dollar voor Striptease, 1996). 
Helaas lukte het haar niet om het succes vast te houden. Vanaf 1993 flopten de meeste films met haar in de hoofdrol, waaronder Disclosure, The Juror en Striptease. Haar enige succes van die tijd was zelfs de stem van zigeuneres Esmeralda in Disney's tekenfilm De Klokkenluider van de Notre Dame. Toen haar langgekoesterde project G.I. Jane, waarvoor de actrice zelfs haar hoofd kaalschoor, ook een flop bleek, nam Demi Moore een pauze in haar carrière. Wel had ze nog enkele successen op het productiegebied met de Austin Powers-serie. 
In 1998 scheidden Moore en Willis formeel, en in 2000 volgde de echtscheiding. In 2003 kreeg ze een veelbesproken relatie met de zestien jaar jongere acteur Ashton Kutcher, met wie zij op 24 september 2005 trouwde. Datzelfde jaar keerde ze terug naar het witte doek door de schurk te spelen in Charlie's Angels 2. 
Sinds 2006 is Demi het gezicht en de muze van cosmeticamerk Helena Rubinstein

Filmografie Demi Moore

Margin Call - Thriller

Margin Call

Thriller 
januari 2012
The Joneses - Drama, Komedie

The Joneses

Drama, Komedie 
november 2010
Flawless - Drama

Flawless

Drama 
juli 2009
Mr Brooks - Thriller

Mr Brooks

Thriller 
oktober 2007
Bobby - Drama

Bobby

Drama 
januari 2007