Grey’s Anatomy: Waarom we na 10 jaar nog steeds blijven kijken? - Actueel Series

   - 

Het is eerder een uitzondering dezer dagen dat een serie ouder wordt dan 10 jaar. Grey’s Anatomy is nochtans geslaagd in deze opzet, bij de start van het elfde seizoen. De medische serie slaagt er nog steeds in een trouwe fanbasis aan te trekken en de kijkcijfers scoren nog altijd goed. De show bleef verslavend tot aan het 6de of 7de seizoen, dankzij de intelligente mix van soap, tragedie, romantiek, humor en medisch drama, toch is het bekijken van Grey’s Anatomy, bij momenten, een hele karwei geworden… En toch spreken de feiten voor zich: we blijven de serie elke week nog volgen. Waarom?

Eerst en vooral uit trouw naar de personages toe. Dat is naar alle waarschijnlijkheid ook de voornaamste reden. We hebben een decennium met hen doorgebracht en zijn nu niet bereid hen te laten vallen. De serie bevat een zeker nostalgie die vandaag nog steeds werkt. Ook zijn de originele personages na al die tijd nog steeds aanwezig: Meredith (Ellen Pompeo), Derek (Patrick Dempsey), Alex (Justin Chambers), Bailey (Chandra Wilson) en Richard (James Pickens Jr.).  En wanneer men het leven van deze personages gedurende 10 seizoenen gevolgd heeft dan wilt men ook weten wat er verder met hen gaat gebeuren…

Desalniettemin is Grey’s Anatomy niet zo verfrissend als de nieuwere series, zoals Game of Thrones of Arrow, maar dit betekent niet dat de serie daarom slecht of saai is geworden. Ze is gewoon, bij momenten, dat vonkje verloren dat vroeger meer aanwezig was. Een vonk die met de tijd alsmaar zwakker wordt. Zelfs Friends is gaandeweg wat verloren, en dan!

Grey’s Anatomy is er in de eerste plaats geslaagd ons te boeien, omdat de serie zonder enige complexen sprak over het leven als koppel, seks en de jonge stagiaires die de fijne kneepjes van het vak aanleren. Nu zijn de stagiaires opgegroeid en de verhalen van de serie zijn samen met hen geëvolueerd. Het gaat tegenwoordig om geld, kinderen en de administratieraad… Minder sexy, dat wel, maar daarom niet minder interessant.

En natuurlijk is er nog altijd Shonda Rhimes, die de gave heeft om, elk seizoen, hier en daar een ramp te veroorzaken en ons zo op het topje van onze stoel te houden. Zelfs al is het niet altijd leuk, het blijft toch boeien. Vliegtuigongeluk, bom, aardbeving of schietpartij… Wat is er nog niet gebeurd in dit ongeluksziekenhuis?

Besluit: De vraag is nu hoeveel tijd er nog rest voor Grey’s Anatomy? Voor het ogenblik is er nog geen sprake van annulatie en de show zou nog wat verder moeten lopen. Maar Shonda Rhimes zou er goed aan doen stilletjes aan te denken aan de sluiting van Seattle Grace (dat ondertussen Grey Sloan Memorial is geworden), zolang het zich nog aan de top bevindt.

 

 Meningen


Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: