Slechts 536.800 bezoekers voor Vlaamse films in 2020 - Actueel Cinema

   - 

In het coronajaar 2020 waren er slechts 536.800 bioscoopbezoekers voor de Vlaamse films. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaamse Audiovisueel Fonds (VAF).

 Door de coronacrisis werden de meeste releases van Vlaamse films uitgesteld tot de tweede helft van 2021. Een lokale coproductie die in de zomer van 2020 werd uitgebracht, was de lange animatiefilm 'Bigfoot Family'. Ondanks de beperkte zaalcapaciteit waren er uiteindelijk 128.481 bezoekers voor deze film. Het was de best bezochte lokale film in een korte lijst. In totaal waren er vorig jaar slechts 536.800 bioscoopbezoekers voor Vlaamse films en 61 procent van het jaartotaal ging naar tickets voor Vlaamse films die al in 2019 uitkwamen, zoals 'Viva Boma'. Films en series werden in 2020 vooral via televisie en streamingdiensten bekeken. In 2020 werden 111 Vlaamse speelfilms en 13 korte films uitgezonden, samen goed voor in totaal 27,2 miljoen kijkers. Het VAF stelt in zijn jaarverslag ook vast dat er binnen de audiovisuele en gamesector een opwaartse beweging van vrouwelijk talent is. Sinds het najaar van 2015 verzamelt het VAF systematisch data over gender via de steunaanvragen. Deze data zijn volledig voor wat betreft de scenaristen en regisseurs. Samen met de producenten zijn zij de beroepscategorieën die in rechtstreeks contact met het VAF staan omdat zij aan de basis van de projecten liggen. De afdeling Talentontwikkeling is volgens het VAF een goede barometer als het wil detecteren hoe de genderevenwichten liggen bij jonge of debuterende makers die zich aanmelden. Op basis van de laatste drie jaar (2018-2020) stelt het VAF dat 48 procent van de regisseurs die kandideren voor trajecten bij Talentontwikkeling, een vrouw is. Voor scenaristen is dat aandeel 44 procent. Als er enkel gekeken wordt naar goedgekeurde aanvragen, stijgt het aandeel tot 52 procent voor regisseurs en 57 procent voor scenaristen. "Het lijkt er dus op dat vrouwelijke makers weinig barrières kennen om zich te laten begeleiden via de tussenstap van Talentontwikkeling en dat ze met sterke plannen aankloppen", luidt het. (Belga / Belga)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: