Duitse actrice Ruth Gassmann, bekend van voorlichtingsfilms 'Helga', overleden - Actueel Cinema

    
Actueel
Duitse actrice Ruth Gassmann, bekend van voorlichtingsfilms 'Helga', overleden

De actrice Ruth Gassmann die in de jaren zestig bekendheid verwierf als de hoofdrolspeelster in de Duitse voorlichtingsfilms 'Helga', is overleden. Ze stierf vrijdag in München op 85-jarige leeftijd na een korte ernstige ziekte. Dat heeft haar zoon aan het nieuwsagentschap dpa gemeld. 

Ruth Gassmann werd geboren in Augsburg en studeerde eerst sport en scheikunde, maakte daarna carrière als fotomodel en kwam zo bij de film terecht. In de Verenigde Staten speelde ze in een tiental afleveringen van de tv-westernserie 'Smoking Colts' mee. Ze werd plots wereldberoemd in de Bondsrepubliek en ver daarbuiten in 1967, door de 'educatieve' film 'Helga - Over de ontwikkeling van het menselijk leven'.

De film was met steun van het Duitse ministerie van Volksgezondheid gemaakt en trok miljoenen kijkers. Het nieuwsmagazine Der Spiegel schreef in 1968: ''Helga' is de meest succesvolle Duitse film aller tijden en tegelijk is het een staatsgreep.' Na twee vervolgfilms van 'Helga' nam Oswalt Kolle de rol van Voorlichter van de Natie over.

Ruth Gassmann verdween backstage en werkte als regieassistente, onder meer bij de opera van Saarbrücken. Daar trad ze ook op als zangeres. Ruth Gassmann laat drie kinderen na. Ze woonde in Aschheim bij München. De uitvaartdienst vindt plaats in hechte familiekring. (Belga / Belga)

Commentaar geven op dit artikel

Klik om te evalueren
Nog 0 tekens vóór het plaatsen
Door dit selectievakje aan te vinken, accepteert u de privacybeleid evenals Algemene voorwaarden van Cinenews
Auteur : ()
Afmelden om je profiel te wijzigen.
Meer commentaren weergeven

Al het nieuws cinema

Vanavond op TV: The Guest - Actueel

Vanavond op TV: The Guest

Kijk vanavond, nu dinsdag 29 september, om 20u40 op VTM4 naar "The Guest"!
Senatoren vragen Netflix verfilming Chinese boekenreeks te staken - Actueel

Senatoren vragen Netflix verfilming Chinese boekenreeks te staken

Een groep van vijf Republikeinse Amerikaanse Senatoren heeft streamingdienst Netflix opgeroepen plannen om een Chinese sciencefictionboekenreeks tot actieserie te verwerken, stil te leggen. Volgens de Senatoren heeft de schrijver van de reeks zich in het verleden positief uitgelaten over de... Verder lezen...
Vanavond op TV: Patser - Actueel

Vanavond op TV: Patser

Kijk vanavond, nu zaterdag 26 september, om 20u30 op VTM naar "Patser"!
Emma Stone stiekem getrouwd - Actueel

Emma Stone stiekem getrouwd

Emma Stone is dan toch in het huwelijksbootje gestapt met Dave McCary. De actrice liet eerder nog weten dat het huwelijk was uitgesteld door het coronavirus, maar bronnen van de New York Post meldden dat het koppel alsnog in intieme kring is getrouwd.