Ruim twee uur rijden van Parijs, in het hartje van Normandië, woont de Franse filmmaker Luc Besson op een schitterend, ontelbare hectaren groot, idyllisch domein. Hier is zijn nieuwste project, de 3D-animatiefilm 'Arthur and the Minimoys', ontstaan. Na successen als 'Le grand bleu' en 'The fifth element' (met Bruce Willis) wil Besson nu ook de jongste doelgroep bereiken. De eerste vier boeken rond Arthur werden een groot succes en gingen alleen in Frankrijk al meer dan een miljoen keer over de toonbank. De animatiefilm die in december op ons losgelaten wordt, moet heel de wereld in de ban van de Minimoys brengen.
actiethrillers naar een animatiefilm en kinderboeken rond elfachtige wezentjes, het is een grote stap.
Inderdaad, maar toen Patrice Garcia en zijn vrouw Céline op een dag bij mij kwamen met een voorstel om een tv-serie te maken rond Arthur – al heette die toen nog anders - en de Minimoys, was ik meteen gefascineerd. Ik zag al vlug het potentieel om er een lange animatiefilm van te maken en na lang aarzelen gaven ze toe.
Kende u iets van animatie?
Nee, nog altijd niet trouwens (lacht). Maar ik heb me omringd met mensen die er wél iets van af wisten, de beste zelfs: Emmanuel Prévost en Pierre Buffin. Ik bracht mijn ervaring mee als live-acton-regisseur voor de scènes met Mia Farrow en de kleine Freddie Highmore, maar ook voor de animatiescènes die we eerst met echte acteurs filmden. Het is een project van lange adem geworden. Eigenlijk zijn we er zeven jaar geleden al aan begonnen. Met een budget van ruim 65 miljoen euro is dit ook geen klein projectje, hè!
Arthur en the Minimoys is een eerbetoon aan de jeugd, maar er zit ook een duidelijke ecologische boodschap in. Hoe belangrijk is die voor u?
Heel belangrijk, er zijn zoveel kinderen tegenwoordig die gewoon de hele dag achter hun computer zitten te chatten of voor de tv liggen, en nauwelijks nog buiten komen om te spelen. Het is de taak van de ouders om hen daarin te stimuleren. Kinderen worden tegenwoordig veel te vlug volwassen en vergeten kind te zijn, terwijl je net zo lang mogelijk het kind in jezelf moet bewaren. Dat probeer ik zelf ook te doen. In het Arthur-personage zit 50% van mezelf, en in de andere personages herken ik mezelf. Ik hoop dat ze beseffen hoe mooi en wonderlijk de natuur is terwijl ze naar 'Arthur' zitten te kijken, en ook hoe kwetsbaar ze is. 'Arthur' leert ook dat je de natuur niet zomaar naar jouw willetje kan plooien zonder dat dat vreselijke gevolgen heeft. Kijk maar wat er nu gebeurt met de opwarming van het klimaat.
U heeft zelfs geen e-mailadres. Zo'n hekel aan computers?
Ik heb wel een mailadres, maar alle e-mails komen toe op de computer van een medewerkster die ze dan uitprint (lacht). Ach nee, ik sta zeker open voor de nieuwe technologieën, en als ze je werk gemakkelijk en beter kunnen maken, waarom niet? Mijn medewerkers krijgen de duurste en meest geavanceerde computers. Maar zelf heb ik een beetje schrik dat ik de 'touch' kwijt geraak als ik me teveel inlaat met computers.
Klopt het dat Arthur een trilogie moet worden en dat u daarna stopt met films maken?
Ik heb altijd gezegd dat ik tien films wil maken, en als er drie Arthurs komen - dat hangt uiteraard af van het succes van de eerste – dan hou ik er inderdaad mee op. Ik heb dan in mijn films alles gezegd wat ik wilde zeggen.
Maar vreest u niet dat u in een zwart gat zal vallen?
U denkt toch niet dat mijn leven enkel bestaat uit film? (schamper lachje). Ik heb een leuk gezin, ik heb hier een prachtig domein en er zij nog zoveel andere manieren om me creatief uit te leven: boeken schrijven, projecten van anderen mee produceren,... ik zal me zeker niet vervelen.
U heeft voor de stemmencast van Arthur wel een paar grote namen kunnen strikken, zoals Snoop Dog, David Bowie en Madonna. Stemde ze toe omdat zij de prinses mocht spelen?
(lacht) Zo'n diva is het echt niet, hoor, Madonna is gewoon een hardwerkende artieste die weet wat ze wil en een fijne neus heeft voor talent. Ik ken haar al vele jaren en heb aan enkele video's van haar meegewerkt, en toen ik haar belde zei ze onmiddellijk ja. Ze heeft de klus met veel enthousiasme geklaard. Ze voelde perfect prinses Selenia aan, een meid met ballen, maar die gaandeweg toch ook haar gevoelige kant toont. Ik had me geen betere Selenia kunnen wensen.
Release: 13 december 2006
Door Jan Ruysbergh