Camille Claudel 1915 - Bespreking Cinema

   - 

Het gegeven van de film is zeker interessant. Wanneer de film begint, is beeldhoudster Camille Claudel al meer dan een jaar onder toezicht  en had ze al tien jaar psychische problemen. De belangrijkste vraag die de film kan stellen, is uiteraard: was Claudel gestoord of reageerde ze zoals nogal veel geobsedeerde kunstenaars die balen van al dan niet zichtbare hindernissen?

Zoals Juliette Binoche Claudel vertolkt, zou je denken dat een moderne psychiater de kunstenares er mogelijk snel bovenop had geholpen. Dumont stelt alvast de juiste vragen. Maar hij doet dat helaas met het radicalisme van Claudel zelf. Op narratief en andere vlakken wil Dumont geen enkele toegeving doen. Meer nog, hij lijkt de toeschouwer ook nog uit te dagen door hem zwaar op de proef te stellen. Wat onder meer betekent dat Dumont echte mentaal gehandicapten als acteurs opvoert die hij regelmatig in close-up neemt, waardoor je een gedetailleerd idee krijgt van de enkele tanden die ze nog resten. Daarnaast moet je het ook stellen met een zeer traag tempo en een reeks van Bressoniaanse shots.

Allemaal goed en wel, maar Dumont, die ons in zijn eerste reeks van films fascineerde, lijkt nu zijn publiek vooral te willen irriteren. Maar wie weet, indentificeert Dumont zich met Claudel. En maakt hij straks films vanuit een instelling.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares - Actueel
Actueel

Jeff Bridges keert terug voor 'Tron: Ares

De 74-jarige acteur vertelde de Film Comment podcast (via The Playlist) dat hij te zien zal zijn in 'Tron: Ares', de derde film in de sci-fi franchise die hij begon met 'Tron' in 1982 en vervolgde met 'Tron: Legacy' in 2010. Verder lezen...
Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel - Actueel
Actueel

Gérard Depardieu vrijgelaten uit politiecel

De Franse acteur Gérard Depardieu, die sinds maandagochtend in hechtenis zat in het kader van beschuldigingen van aanranding, is vrijgelaten uit de politiecel. Dat heeft zijn advocaat gezegd aan verslaggevers. Verder lezen...
Camille Claudel 1915

Camille Claudel 1915

Biografie  Regie: Bruno Dumont Met: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent, Robert Leroy Winter 1915, de befaamde beeldend kunstenares Camille Claudel is door haar familie opgesloten in een inrichting in Zuid-Frankrijk. Ze zal nooit meer beeldhouwen. Hier leeft Camille eenzaam, wachtend op bezoek van haar broer Paul.

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: