Van Rush tot Le Mans: de 10 beste films over autoracen - Dossier Cinema

   - 

Films over het autoracen, die de kijker met zijn neus op het asfalt doen belanden, die hem doordringen van de intensiteit van de gevaren in de racepiste… Er zijn er niet echt veel te vinden. De film Rush, die deze week uitkomt in de Belgische zalen, kan moeiteloos meedingen naar de titel van ‘beste film uit het genre die ooit werd gemaakt’. We konden deze kans niet laten liggen om een overzicht te geven van de beste langspeelfilms die de nobele kunst van het autokoersen verheerlijken:

10. Driven - In 2001 belandt Sylvester Stallone achter het stuur van deze film van Renny Harlin, op de Amerikaanse pistes, als een piloot van Indy Car (een soort Amerikaanse  Formule 1). De film is eerlijk gezegd behoorlijk middelmatig, maar de scènes waarin er gekoerst wordt, zijn meer dan geslaagd.

9. Michel Vaillant – (geflopte) filmbewerking van Louis-Pascal Couvelaire van het beroemde stripserie, met  Sagamore Stévenin en geproduceerd door Luc Besson. Het werd een grote ontgoocheling. De film kreeg hopen kritiek over zich heen, maar toch blijven de scènes op de piste van Le Mans bijzonder opwindend.

8. Talladega Nights: the ballad of Ricky Bobby – Er zijn niet veel komedies die het gladde pad van de automobielraces hebben durven inslaan. Will Ferrell en John C. Reill leven zich uit in deze komedie uit 2006 van de hand van Adam McKay, die jammer genoeg nooit in de Franse zalen werd getoond.

7. Winning – Deze Amerikaanse film, geregisseerd door James Goldstone, kwam uit in 1969. Voor het eerst kroop Paul Newman achter het stuur van een racewagen. Dit maakte zo’n diepe indruk op hem dat auto’s  een grote rol bleven spelen in zijn leven.

6. Fast & Furious – We schrijven het jaar 2001, ver van de traditionele circuits. Maar deze film van Rob Cohen, met Vin Diesel, scheurt rakelings langs het asfalt en bezorgt de liefhebbers van opwindende koersen een eersteklas adrenalineboost…

5. Days of Thunder - Deze film van Tony Scott uit 1990 is een referentie in het genre. Een langspeelfilm gericht op de Nascar-sport en een jonge piloot met een kort lontje, geïncarneerd door Tom Cruise, die ons een staaltje Top Gun laat zien aan het stuur van een bolide. Cool !

4. Grand Prix – Deze film van John Frankenheimer, die uitkwam in 1966, is waarschijnlijk de eerste klassieker gewijd aan het Formule 1-racen. Aan het sturen komen we Yves Montand tegen, samen met de grote namen van toen (Jim Clark...) en legendarische circuits.

3. Rush - De film van Ron Howard, die deze week uitkomt in de zalen, verovert moeiteloos een plaatsje op het podium. De nerveuze en spannende regie trakteert ons op twee adembenemende uren aan het stuur van één van de mooiste F1’s uit de jaren ’70.


2. Cars – Vindt u dat deze animatiefilm van Disney niet thuishoort in deze top 10? Pixar heeft met deze film nochtans een prachtige liefdesbetuiging gemaakt aan auto’s en autoracen, en behaalde hiermee één van zijn grootste successen.

1. Le Mans – Deze film van Lee H. Katzin uit 1971, met Steve McQueen, Siegfried Rauch en Michael Delaney, blijft de referentie bij uitstek. Hij is misschien wat verouderd en zou mettertijd ingehaald kunnen worden door Rush, maar voorlopig is dit dé cultklassieker uit het genre.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

Proces tegen acteur Alec Baldwin geopend - Actueel
Actueel

Proces tegen acteur Alec Baldwin geopend

Voor de rechtbank van Santa Fe in de Amerikaanse staat New Mexico is dinsdag het proces begonnen tegen acteur Alec Baldwin. Hij wordt beschuldigd van onvrijwillige doodslag op de set van de film "Rust" in oktober 2021. Verder lezen...
Rush

Rush

Biografie, Actie, Drama  Regie: Ron Howard Met: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde In de jaren '70 zijn de charismatische James Hunt (Hemsworth) en zijn briljante tegenstander Niki Lauda (Brühl) elkaars grootste concurrenten in de Formule 1. Hunt is roekeloos, leeft graag in de spotlights en geniet van zijn status als superster. De serieuzere Lauda houdt zich liever wat afzijdig... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: