Weinig personages zijn zo iconisch als de superheld in zijn blauw-rood pakje. Superman laat menig hart sneller kloppen, en is zonder twijfel een idool. Al zijn jongere generaties waarschijnlijk minder bekend met de man achter de superheld. Het verhaal van Christopher Reeve is een emotionele rollercoaster met een hoopvolle boodschap.
Onbekende acteur wordt icoon
Christopher Reeve was een onbekende theateracteur voor hij in zijn strakke superheldenpak kroop. Superman I (1978) trok meteen na de release volle zalen, iedereen was op slag dol op de verlegen Clark Kent, die na zijn uren als nieuwsreporter veranderde in de onverschrokken Man van Staal.
Amerika zag in Superman een nationaal boegbeeld die symbool moest staan voor de kracht en trots van de natie. Dat beeld bracht op zijn beurt heel wat verantwoordelijkheden met zich mee. Reeve werd plots van “gewone” man tot superheld gekroond, en ook in zijn echte leven sijpelde dat idee door. Reeve leek onoverwinnelijk, tot het noodlot in 1995 toesloeg tijdens een paardrijdongeval. Hij was van de nek tot beneden volledig verlamd, en voor de rest van zijn leven gebonden aan een rolstoel.
Wat is een held?
In Super/man volgen we het verhaal van Christopher Reeve, wisselend tussen zijn periodes van succes in de filmindustrie en die van herstel na zijn ongeval. De documentaire brengt een mooi contrast tussen de onsterfelijke, onoverwinnelijke Superman en de sterfelijke, kwetsbare “Man”.
De centrale vraag in Super/man is wat een held eigenlijk een held maakt. Het verhaal van Reeve bewijst dat het meer inhoudt dan vallende helikopters tegenhouden voor de camera. Tegen wil en dank is Reeve een superheld geworden door zich in te zetten voor mensen met een beperking, net omdat hij het leven van iemand in een rolstoel begreep. Hierdoor werd Reeves een boegbeeld met een levensechte missie, in plaats van de nogal onrealistische actie in de supermanfilms.
Al even belangrijk waren de mensen rond Reeve, in de eerste plaats zijn vrouw Dana Reeve, die zo goed als al de zorg voor haar man op zich nam. Dana bewees dat ook dierbaren een heldenrol konden opnemen. Ook voor Dana sloeg het noodlot doe, toen ze in 2006 stierf aan longkanker. De erfenis van de Reeves zet zich nog steeds voort in de vorm van een Foundation die zich inzet voor mindervaliden in Amerika. Op die manier zijn zowel Chris als Dana Superman en Superwoman. Breng je zakdoek mee, want deze documentaire roert je tot tranen.