De Oscar- en Gouden Palmwinnaar 'Anatomie d'une chute' is vanaf 23 mei beschikbaar op Pickx+ - Actueel Cinema

   - 
De Oscar- en Gouden Palmwinnaar 'Anatomie d'une chute' is vanaf 23 mei beschikbaar op Pickx+

Synopsis:
Sandra, Samuel en hun 11-jarige slechtziende zoon, Daniel, leven al een jaar ver weg van alles in de bergen. Op een dag wordt Samuel dood aangetroffen aan de voet van hun huis en start er een onderzoek naar zijn verdachte dood. Hoewel er twijfel is, wordt Sandra snel aangeklaagd - was het zelfmoord of moord? Een jaar later woont Daniel het proces van zijn moeder bij, waarbij het leven van het gezin grondig wordt ontrafeld.

Voor haar nieuwste film liet de geprezen Franse regisseur Justine Triet ('La Bataille de Solférino') zich deels inspireren door het controversiële gerechtelijke proces rond de Amerikaanse Amanda Knox. Knox werd bijna vier jaar lang gevangengezet in Italië nadat haar huisgenoot Meredith Kercher, ook een uitwisselingsstudent, dood werd aangetroffen na een avondje uit. Uiteindelijk werd Knox vrijgesproken vanwege nieuw bewijs, waaronder vingerafdrukken van een bekende inbreker. 

Deze zaak intrigeerde Triet enorm, en ze besloot een film te maken die "een gerechtelijk onderzoek in al zijn nuances onthult". Met 'Anatomie d'une chute' heeft ze deze ambitie zeker waargemaakt.

Samenwerking met Sandra Hüller

Justine Triet schreef Anatomie d'une chute voor Sandra Hüller. De filmmaker wilde na Sibyl (2019) opnieuw met de actrice samenwerken: "Ik schreef het verhaal voor haar, dat wist ze, en dat is een van de dingen die me vanaf het begin heeft gestimuleerd. Ik wist dat zij een zekere complexiteit en onzuiverheid in het personage zou kunnen brengen."

Wereldwijd gelauwerd

De film ging in mei 2023 in première in Cannes en won daar niet alleen de Gouden Palm maar kreeg ook de hoogste onderscheiding van een professionele jury van filmjournalisten van Screen International. 

De film eindigde daar ex aequo met de Amerikaanse dramafilm 'May December'. Op de 36e editie van de European Film Awards in Berlijn ontving de film de prijs voor beste film, beste regisseur, beste actrice, beste montage en beste scenario. 

En de ultieme kers op de taart, in maart sleepte 'Anatomie d'Une Chute' de Oscar voor Beste Originele Scenario in de wacht!

De topfilms 'Anatomie d'Une Chute' is vanaf 23 mei beschikbaar op Pickx+

 
Proximus Pickx - Voor de ultieme tv-ervaring | Proximus Proximus Pickx - Voor de ultieme tv-ervaring | Proximus

 Meningen

Anatomie d'une Chute

Anatomie d'une Chute

Politie, Thriller, Drama  Regie: Justine Triet Met: Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner Sandra, Samuel en hun 11-jarige slechtziende zoon, Daniel, leven al een jaar ver weg van alles in de bergen. Op een dag wordt Samuel dood aangetroffen aan de voet van hun huis en start er een onderzoek naar zijn verdachte dood. Hoewel er twijfel is, wordt Sandra snel aangeklaagd - was het zelfmoord... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: