Filmfestival Cannes 2024 - Britse Andrea Arnold krijgt prestigieuze regisseursprijs - Actueel Cinema

   - 
Filmfestival Cannes 2024 - Britse Andrea Arnold krijgt prestigieuze regisseursprijs

De Britse filmmaker Andrea Arnold zal tijdens het 77e filmfestival van Cannes de Gouden Koets (Carrosse d'Or) ontvangen, een prestigieuze prijs voor regisseurs. Dat heeft de filmmakersvereniging SRF dinsdag bekendgemaakt. De bekroning wordt uitgereikt op de 'Quinzaine des cinéastes', een belangrijke nevensectie in Cannes.

De Britse had haar zinnen eerst op een acteercarrière gezet, maar maakte in 1998 haar eerste kortfilms. In 2004 werd haar kortfilm 'Wasp' bekroond met een Oscar. Twee jaar later won Arnold met haar film 'Red Road' voor het eerst de Juryprijs op het filmfestival van Cannes. Nadien ontving ze de prijs nog twee keer: voor 'Fish tank' (2009) en 'American honey' (2016). Op het Film Fest Gent ontving Arnold in 2021 samen met Harry Kümel een oeuvreprijs.

SRF noemt Andrea Arnold in een persbericht onder meer "een vernieler van de regels van de sociale film". "De regisseur en scenarioschrijver heeft geen gelijke als het gaat om het aftasten van de kracht van lichamen en geesten", luidt het.

De Gouden Koets wordt sinds 2002 uitgereikt aan een regisseur die blijk geeft van durf en innovatie. Vorig jaar kreeg de Malinese filmmaker Souleymane Cissé de prijs.

(Belga / MEB)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

De grote zomerreleases van 2024 - Actueel
Actueel

De grote zomerreleases van 2024

De filmzomer van 2023 staat nog vers in ons geheugen gegrift. Barbenheimer deed de bioscoopzalen op zijn grondvesten daveren. Bioscoopbezoekers kwamen in roze gehuld naar de zalen voor Barbie en grote cinefielen werden drie uur lang weggeblazen door het cinematofgrafisch spektakel Oppenheimer. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: