Filmfestival Cannes 2024 - Britse Andrea Arnold krijgt prestigieuze regisseursprijs - Actueel Cinema

   - 
Filmfestival Cannes 2024 - Britse Andrea Arnold krijgt prestigieuze regisseursprijs

De Britse filmmaker Andrea Arnold zal tijdens het 77e filmfestival van Cannes de Gouden Koets (Carrosse d'Or) ontvangen, een prestigieuze prijs voor regisseurs. Dat heeft de filmmakersvereniging SRF dinsdag bekendgemaakt. De bekroning wordt uitgereikt op de 'Quinzaine des cinéastes', een belangrijke nevensectie in Cannes.

De Britse had haar zinnen eerst op een acteercarrière gezet, maar maakte in 1998 haar eerste kortfilms. In 2004 werd haar kortfilm 'Wasp' bekroond met een Oscar. Twee jaar later won Arnold met haar film 'Red Road' voor het eerst de Juryprijs op het filmfestival van Cannes. Nadien ontving ze de prijs nog twee keer: voor 'Fish tank' (2009) en 'American honey' (2016). Op het Film Fest Gent ontving Arnold in 2021 samen met Harry Kümel een oeuvreprijs.

SRF noemt Andrea Arnold in een persbericht onder meer "een vernieler van de regels van de sociale film". "De regisseur en scenarioschrijver heeft geen gelijke als het gaat om het aftasten van de kracht van lichamen en geesten", luidt het.

De Gouden Koets wordt sinds 2002 uitgereikt aan een regisseur die blijk geeft van durf en innovatie. Vorig jaar kreeg de Malinese filmmaker Souleymane Cissé de prijs.

(Belga / MEB)

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: