Dune: Part Two lost alle verwachtingen in, en meer! - Actueel Cinema

   - 
Dune: Part Two lost alle verwachtingen in, en meer!

“Power over spice is power over all,” luidt de openingsquote. Zo is de toon meteen gezet voor het tweede deel van de Dune-saga, en het is duidelijk dat de geopolitiek in Dune nog steeds draait rond dit zeldzame, geestverruimende goedje. Want wie controle heeft over spice, heeft controle over het reilen en zeilen van het universum. Aangezien spice enkel te vinden is op de ruige woestijnplaneet Arrakis, wordt daar de grote strijd uitgevochten. Maar wie zal uiteindelijk overwinnen…en tegen welke prijs? 

De kracht van religie

In de eerste film zagen we hoe het Huis Atreides door het Huis Harkonnen in de val werd gelokt op Arrakis, waarna de Harkonnens de spiceproductie in handen kregen. Enkel Paul Atreides en zijn moeder konden ontsnappen en sloten zich aan bij de Fremen, de originele bevolking van Arrakis. Paul creëert er een band met Chani, een getalenteerde krijgsvrouw. 

In Dune: Part Two wordt Paul als volwaardig lid opgenomen binnen de Fremen en vecht hij met hen in een soort guerrillaoorlog tegen de Harkonnens, die spice uit de woestijn halen. Maar ondanks Pauls trouw aan de Fremen zorgt zijn verblijf voor tweestrijd. Er zijn diegenen die geloven dat hij de ultieme verlosser is, en er zijn zij die hem nog steeds zien als een vijandige indringer. Pauls moeder, lid van de geheimzinnige orde van de Bene Gesserit, moet van haar zoon een profeet maken, zodat de bloedlijn van de orde verzekerd is. Ook binnen het Huis Harkonnen rommelt het omdat de neef van de Baron er maar niet in slaagt de spiceproductie onder controle te houden door de vele nederlagen tegen de Fremen. Het gevolg zijn tal van politieke moorden, slinkse strategieën, en allianties die het Dune-verhaal des te interessanter maken. 

Het resultaat: een potentaat

Hoewel Paul de rol van profeet waarin sommige Fremen hem zien stug weigert, beseft hij naderhand dat dat zijn onontkoombare lotsbestemming is. Daarnaast worstelt hij met zijn liefde voor Chani, zijn plicht tegenover de Fremen, en zijn wraakgevoelens tegenover de Harkonnens. Het nadeel is dat liefde, wraak en plichtsbesef niet altijd samengaan. Het resultaat is catastrofaal: Paul leidt de Fremen in de strijd tegen de Harkonnens, maar ontpopt zich zo tot een potentaat die geen tegenstand duldt.

Dit weerspiegelt goed hoe het in onze echte wereld vaak op dezelfde manier misloopt: een onderdrukt volk ziet zijn heil in een redder, die zich als gevolg boven alles en iedereen stelt…en het volk opnieuw onderdrukt. Of een oorlog start met een ander volk, waardoor nog meer samenlevingen bedreigd raken. Dune gaat over politiek, en hoe die de wereld bepaalt; iedere groep wil haar eigen belangen doordrukken, waardoor ze constant botsen met de belangen van anderen. Deze film, meer nog dan de eerste, laat de gevaren van politiek en religieus fanatisme zien. Al te vaak gaan die twee samen; zieltjes winnen is in de politiek het grootste goed, aangezien geloof een ongeziene kracht heeft op mensen. Of het nu God, een politiek systeem of een ideologie is…wie het geloof van mensen kan manipuleren, heeft de ultieme macht. En macht corrumpeert. 

Dat smaakt naar meer

Dune: Part Two lost alle verwachtingen in, en meer. De verbluffende cinematografie, het sterke acteerwerk en de sidderende soundtrack van Hans Zimmer bezorgen je kippenvel op plaatsen waar je denkt dat het niet mogelijk is. Regisseur Dennis Villeneuve beloofde ons meer actie in dit tweede deel, en dat kregen we. Met hopen. Dat smaakt naar meer, dus nu is het geduldig wachten op de uiteindelijke ontplooiing in Dune: Part Three. Villeneuve liet alvast weten dat het script bijna klaar is.

Ontdek hier de programmatie van Dune in je dichtstbijzijnde cinema!

Cinenews-journalist: Joachim Ferier

 

 Meningen

 Ook te zien op "Dune: Part Two"...

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Dune: Part Two

Dune: Part Two

Science-Fiction  Regie: Denis Villeneuve Met: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Zendaya Dit vervolg op Dune verkent de mythische reis van Paul Atreides wanneer hij zich verenigt met Chani en de Fremen terwijl hij zijn wraak plant tegen de samenzweerders die zijn familie hebben vernietigd. Geconfronteerd met een keuze tussen de liefde van zijn leven en het lot van het bekende universum,... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: