'Dahomey' van Mati Diop wint Gouden Beer! - Actueel Cinema

   - 
'Dahomey' van Mati Diop wint Gouden Beer!

De 74ste editie van het Filmfestival van Berlijn is zaterdagavond traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer en de Zilveren Beren. De internationale jury, voorgezeten door Lupita Nyong, bekroonde de nieuwste film van Mati Diop 'Dahomey' met de Gouden Beer. De film 'L'Empire' van Bruno Dumont ging naar huis met de Zilveren Beer Juryprijs. 

Op vrijdagavond vond de 49ste Cesar ceremonie plaats in de Olympia in Parijs. De Cesar bekronen films die het voorbijgaande jaar in Frankrijk uitgebracht zijn. Drie Cinéart films hebben een Cesar gewonnen: 'Le Procès Goldman', 'Je verrai toujours vos visages' en 'Four Daughters'. De Franse actrice Agnès Jaoui, die we binnenkort op het grote scherm zullen zien in de film 'La vie de ma mère' van Julien Carpentier, ontving de Ere-Cesar

DAHOMEY - Mati Diop
GOUDEN BEER

November 2021. 26 koninklijke schatten van het koninkrijk Dahomey staan op het punt Parijs te verlaten om terug te keren naar hun land van herkomst, de huidige Republiek Benin.

Samen met duizenden andere werden deze artefacten in 1892 door Franse koloniale troepen geplunderd. Maar welke houding moesten we aannemen ten opzichte van de thuiskomst van deze voorouders in een land dat tijdens hun afwezigheid vooruit moest gaan? Het debat woedt onder studenten van de Universiteit van Abomey-Calavi.

De film wordt in het najaar verwacht in de bioscoop.

L'EMPIRE - Bruno Dumont
ZILVEREN BEER JURYPRIJS

Wat als de volgende ruimteoorlog zich zou afspelen in een landelijk kustdorpje in het noorden van Frankrijk? L’EMPIRE is de nieuwe absurdistische film van Frans regisseur Bruno Dumont. Ergens tussen zijn vorige films 'Ma Loute' en 'La Vie de Jésus' en ergens tussen hemel en aarde, geeft hij ons zijn vreemde, bizarre en soms wat wrede versie van Star Wars.

De film speelt momenteel in de Belgische bioscopen.

LE PROCES GOLDMAN - Cédric Kahn
Cesar voor Beste Acteur - ARIEH WORTHALTER

In november 1975 begon het tweede proces tegen Pierre Goldman, een extreemlinkse activist. In eerste aanleg werd hij veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor vier gewapende overvallen, waarvan er één resulteerde in de dood van twee apothekers. Hij claimt zijn onschuld in deze laatste beschuldiging en wordt binnen enkele weken het icoon van intellectueel links. Georges Kiejman, een jonge advocaat, verdedigt hem, maar al snel komt hun relatie onder druk te staan. Goldman, vinnig en provocerend, riskeert de doodstraf en maakt de uitkomst van het proces onzeker.

De film is beschikbaar op VOD.

JE VERRAI TOUJOURS VOS VISAGES - Jeanne Herry
Cesar voor Beste vrouwelijke bijrol - ADELE EXARCHOPOULOS

Sinds 2014 biedt Herstelrecht in Frankrijk slachtoffers en daders van misdrijven de mogelijkheid om in een veilige omgeving met elkaar in gesprek te gaan, onder toezicht van professionals en vrijwilligers zoals Judith, Fanny of Michel. Nassim, Issa en Thomas, veroordeeld voor diefstal met geweld, Grégoire, Nawelle en Sabine, slachtoffers van homejacking, overvallen en diefstal, maar ook Chloé, slachtoffer van incestueuze verkrachting, houden zich allemaal bezig met herstelrechtmaatregelen. Op hun reis is er woede en hoop, stiltes en woorden, allianties en liefdesverdriet, realisaties en herwonnen vertrouwen... En aan het einde van de weg, soms, de reparatie...

De film is beschikbaar op VOD.

FOUR DAUGHTERS - Kaouther Ben Hania

Cesar voor Beste documentaire

Olfa is de moeder van vier meisjes. Op een dag verdwijnen haar twee oudste dochters. Regisseur Kaouther Ben Hania vertelt het verhaal van de verdwijning samen met Olfa, haar twee overgebleven dochters en professionele acteurs. Een intieme vertelling vol hoop, verzet en verdriet over botsende werelden en wat het is om moeder of zus te zijn.

De film is beschikbaar op VOD.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film - Actueel
Actueel

Quentin Tarantino trekt zich terug uit zijn tiende en laatste film

Quentin Tarantino's films zitten altijd vol verrassingen, en hier is er een over The Movie Critic die we niet hadden verwacht. Deadline onthult dat Tarantino heeft opgegeven om van de film zijn tiende en laatste project te maken. Hij is gewoon van gedachten veranderd, zo heeft Deadline vernomen. Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: