Deze zomer trakteert Streamz je op het beste uit de Vlaamse cinema - Actueel Cinema

   - 
Deze zomer trakteert Streamz je op het beste uit de Vlaamse cinema

Afgelopen jaar hebben de films 'Zillion', 'Close', 'Rebel', ... de harten van menig Vlaams bioscoopganger veroverd. “De Vlaamse filmindustrie boomt en daar mogen we fier op zijn. Het lijkt ons dan ook een mooi eerbetoon om de grootste cinematografische juwelen van het afgelopen jaar in de kijker zetten op Streamz.” aldus CEO Bart De Groote.

Deze zomer kunnen Streamz-abonnees zich verheugen op een breed scala aan Vlaamse films, variërend van bekroonde drama's tot spannende actiefilms. Maar liefst drie van deze vijf films gingen dit jaar in wereldpremière op de 75ste editie van het Festival van Cannes. ‘Close’ van Lukas Dhont werd er bekroond met de Grand Prix, ‘De acht bergen’ van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch ging naar huis met de Prix du Jury. ‘Rebel’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah werd in Cannes voorgesteld als Midnight Screening. Met deze uitgebreide selectie van eigen bodem biedt Streamz een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met de de meest talentvolle filmmakers van Vlaanderen.

Dark Rider

Vanaf 28 juni op Streamz

Als tiener werd de Australiër Ben Felten gediagnosticeerd met een degeneratieve oogziekte, waardoor hij halverwege de dertig volledig blind werd. Toch is Ben vastbesloten zijn jeugddroom na te jagen om een professionele motorracer te worden. Hij vraagt voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee om hulp om het wereldsnelheidsrecord verbreken en de snelste blinde motorrijder ter wereld worden. Tussen Ben en Kevin ontstaat een intense vriendschap vol zwarte humor. Samen werken ze toe naar de Speed Week, een bloedstollend race evenement dat plaatsvindt op de prachtige eindeloze zoutvlaktes van Australië.

Het verhaal speelt zich af op een zoutmeer in Australië. Belgische filmmaker Eva Küpper ('Before the Last Curtain Falls') combineert haar passies voor motorrijden en film maken voor dit inspirerende portret van Ben Felten.

Close

Vanaf 2 juli op Streamz

Tijdens wat een eeuwige zomer lijkt, genieten twee dertienjarige jongens van hun vrije tijd en van elkaar. Ze trekken ten strijde tegen verzonnen vijanden, rennen doorheen het idyllische kleurenbad van de bloemenvelden, blijven slapen bij elkaar, soms zelfs in elkaar verstrengeld. Leo (Eden Dambrine) en Remi (Gustav De Waele) zijn onafscheidelijk sinds altijd. Is er meer? De blikken die Leo richting Remi werpt wanneer hij hobo speelt, suggereren dat althans. Maar elke idylle kent een einde. Op school krijgen de twee de vraag: "Zijn jullie samen? Zijn jullie een koppel?" Het queer-stigma dreigt en Leo distantieert zich van Remi om te dwepen met een machosport als ijshockey en de meer viriele jongens en hun gesprekken over hun favoriete voetballers. Tot een ondenkbare gebeurtenis de twee volledig uit elkaar drijft.

Regisseur Lukas Dhont ('Girl', 'Headlong') streed in mei mee voor de Gouden Palm in Cannes. In wat een historische editie van het filmfestival van Cannes was voor België won de KASK-alumnus de Grand Prix in een ex aequo. Op de Ensors in februari dit jaar was Close ook de absolute winnaar in de categorie film. De film wist namelijk zes van de dertien nominaties te verzilveren, met de Ensors voor Beste Film, Beste Regie (Film), Beste Scenario (Film), Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film) voor Eden Dambrine, Beste D.O.P. voor Frank van den Eeden en Beste Geluid voor Yanna Soentjens en Vincent Sinceretti. Close kan rekenen op het uitzonderlijke talent van de jonge nieuwkomers Eden Dambrine en Gustav De Waele die op hun eigen wijze gestalte geven aan een hartverscheurende cesuur in het onschuldige leven van een tiener. Emilie Dequenne ('Rosetta') vertolkt de moeder van Remi, zijn vader wordt gespeeld door Kevin Janssens ('De Patrick').

Rebel

Vanaf 13 juli op Streamz

Kamal (Aboubakr Bensaihi) vertrekt van Molenbeek naar Syrië. Zijn mama Leila (Lubna Azabal) heeft hem het huis uitgezet omdat hij op het slechte pad is geraakt en ze zijn jongere broertje Nassim (Amir El Arbi) hiervoor wil behoeden. In Syrië kan hij misschien zijn leven beteren door er oorlogsslachtoffers te helpen. Eens aangekomen wordt Kamal met de nodige dwang gerekruteerd door IS en belandt hij in Raqqa. Ondertussen wordt zijn jongere broer Nassim thuis in Brussel een gemakkelijke prooi voor radicale rekruteerders, die beloven hem te herenigen met zijn grote broer. Hun moeder vecht om het enige wat ze nog heeft te beschermen: haar jongste zoon.

Het verhaal is deels geïnspireerd op echte mensen die naar Syrië zijn gereisd. Zo zijn verschillende delen van een personage geïnspireerd op een persoon die de regisseurs zelf kenden. Rebel ging op 26 mei 2022 in première op het Filmfestival van Cannes buiten competitie tijdens de Midnight Screenings. Rebel werd geregisseerd door Adil El Arbi en Bilall Fallah ('Patser', 'Bad Boys For Life'). Met Aboubakr Bensaihi ('Black', 'Grond'), Amir El Arbi ('Soil') en Lubna Azabal ('The Blue Caftan', 'Adam') in de hoofdrollen.

Zillion

Vanaf 19 juli op Streamz

1997: Computergenie Frank Verstraeten (Jonas Vermeulen) is klein van gestalte, zijn ambities des te groter. Met megadiscotheek Zillion bouwt hij in Antwerpen de place to be voor uitgaand Vlaanderen en ver daarbuiten. Frank paradeert er met Vanessa (Charlotte Timmers), de mooiste vrouw van België terwijl partner in crime Dennis Black Magic (Matteo Simoni) voor de pikante acts zorgt. Frank wordt even beroemd en berucht als z'n discotheek, maar trapt daarbij al te vaak op de verkeerde tenen.

Zillion is een Belgisch-Nederlandse biografische film uit 2022, geregisseerd door Robin Pront ('D'Ardennen') die het scenario schreef samen met Kevin Meul. 'Zillion' werd het grootste bioscoopsucces van 2022 in de Belgische zalen. Voor een soortgelijke triomf van een Vlaamse film moeten we al teruggaan naar 'Loft' (2008) en de eerste twee Kampioenenfilms (2013 en 2015). De prestatie van 'Zillion' werd dan ook beloond met een Diamanten Filmprijs op het Filmfestival in Oostende. De film van Robin Pront wist ook vier Ensorprijzen in de wacht te slepen. Matteo Simoni ('Marina', 'Callboys') werd bekroond met de Ensor voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film). De overige prijzen voor Zillion waren voor Beste Art Direction van Geert Paredis, Beste Kostuum voor Catherine Van Bree en Beste Montage voor Bert Jacobs. Zillion was daarnaast de Vlaamse film die het meeste publiek op de been wist te krijgen, waarvoor Matteo Simoni en Hilde De Laere, producent, de Box Office Award in ontvangst mochten nemen.

Zonen van Van As – De Cross

Vanaf 10 augustus op Streamz

Na een beroerte werd de inmiddels hoogbejaarde oprichter Frans Van As (Jaak Van Assche) verplicht om het rustiger aan te doen en zijn 'Grond- en afbraakwerken Van As NV' definitief over te dragen aan kleindochter Linde (Rilke Eyckermans) en haar man Dick (Ben Segers). Ze boeren goed en binnenkort zijn ze zelfs lokale hoofdsponsor van een prestigieuze cyclocrosswedstrijd. Wanneer een aangestoken brand daags voor het evenement voor aanzienlijke schade én grote vertraging op de planning zorgt, denkt Frans dat een jaloerse concurrent zijn kleindochter wil saboteren. Al zijn stoppen slaan door en de pater familias hijst zich uit zijn fauteuil om als een echte Clint Eastwood de slechterik uit te schakelen.

Het scenario van de film werd geschreven door Johan Heselmans en Dirk Thysen de regie was in handen van Thomas De Cock. Thomas regisseerde eerder de series David, drie seizoenen van De Zonen van Van As en Gina en Chantal. 'De Zonen van Van As – De Cross' is een productie van RV Productions. Naast pater familias Jaak Van Assche ('F.C. De Kampioenen', 'De Collega's') tekent de voltallige hoofdcast present voor de film: Carry Goossens ('De Kampioenen', 'Zeppos - Het Mercatorspoor'), Ben Segers ('Safety First', 'De Bikerboys'), Peter Van den Eede ('Iedereen beroemd', 'Dood van een Schaduw'), Peter Thyssen ('Nachtwacht', 'Hotel op stelten'), Rilke Eyckermans ('Girl', 'In Vlaamse velden'), Tania Kloek ('Gina & Chantal', 'Flikken'), Jonas Van Geel ('Niet Schieten', 'Tegen de Sterren op'), Wouter Bruneel ('Zie mij graag', 'Eigen Kweek') en Maaike Cafmeyer ('Chantal', 'De Twaalf'). Naast hen duiken nog tal van andere verrassende namen op waaronder Camilia Blereau ('Loslopend wild', 'Mijn Vader is een Saucisse'), Luk Wyns ('Matroesjka's'), Vincent Van Sande ('Façades', 'Wij'), Carlos Schram ('Black-out', 'Patser'), Daan Hugaert ('Het Tweede Gelaat', 'Witse'), Vic De Wachter ('Gevoel voor tumor', 'Salamander') en Jakob Beks ('Beau Séjour', 'Chaussée d'Amour').

De Acht Bergen

Vanaf 24 augustus op Streamz

Elke zomer gaat Pietro (Luca Marinelli) met zijn familie op vakantie naar de bergen. Hij leert er Bruno (Alessandro Borghi) kennen, een lokale jongen, die hem wegwijs maakt in de natuur. Een vergeten stukje Alpen is hun koninkrijk. Wanneer ze volwassen worden, verliezen ze elkaar uit het oog. Bruno blijft in de bergen, terwijl Pietro de wereld rond zwerft. Na vijftien jaar vinden de twee elkaar terug, deze keer als volwassen mannen, elk met hun eigen levensbagage.

Naar de roman "Le otto montagne" van Paolo Cognetti. In de zomer van 2021 trok de filmploeg naar Valle d’Aosta, in de Noord-Italiaanse Alpen, om aan de opnames te beginnen. Paolo verbleef in de buurt en gaf hen af en toe wat raad.

De Acht Bergen van regisseursduo Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen ('De helaasheid der dingen', 'The Broken Circle Breakdown') viel in de prijzen met de Ensor voor Beste Coproductie. Op het Sundance filmfestival in Park City, het grootste Amerikaanse festival voor de onafhankelijke film, kreeg hij ook een mooie plaats naast "Het smelt" van Veerle Baetens.

 

 

 Meningen

 Meer info over de films

Dark Rider

Dark Rider

 Regie: Eva KüpperAls tiener werd bij de Australiër Ben Felten (51) een degeneratieve oogziekte vastgesteld, waardoor hij halverwege de dertig volledig blind werd. Ondanks jaren vol tegenslagen en de enorme risico's, is Ben vastbesloten zijn kinderdroom om een professionele motorcoureur te worden, na te jagen. Samen... Verder lezen... Programmatie
Trailers

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: