De warme en sympathieke docu Sur L'Adamant won méér dan terecht de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn - Actueel Cinema

   - 
De warme en sympathieke docu Sur L'Adamant won méér dan terecht de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn

Nu woensdag 31 mei verschijnt Sur L’Adamant van de 72-jarige Franse regisseur Nicholas Philibert in de Belgische bioscoopzalen. Deze warme en sympathieke documentaire over een boot voor psychiatrische patiënten op de Seine won méér dan terecht de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. 

Synopsis:

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychische stoornis. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. 

Regisseur Philibert neemt de toeschouwer mee aan boord en laat hen kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw weer de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit.

Philibert verwierf eerder al grote naam met de film ‘Être et avoir’. Het feit dat het gebouw drijft geeft aan dat deze plek zich enigszins buiten de traditionele gebouwen en instellingen van de psychiatrie bevindt. De patiënten zijn dagjesmensen; aan het eind van de sessies keren ze terug naar hun residenties. 

De bijna volledig statische camera kiest voor een observerende, fly-on-the-wall benadering, vermengd met af en toe een interview. De vertelstructuur is volledig vrij, zodat de kijker zich kan concentreren op de individuele personages. 

In februari 2023 won Sur l'Adamant meer dan terecht de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn overhandigd door de voorzitter van de jury, Kristen Stewart. Ze hield een ontroerende toespraak, waarin ze bevestigde dat sommige documentaires filmischer kunnen zijn dan fictie.

De Amerikaanse actrice zei: "Al ontelbare jaren draaien we rondjes om te definiëren wat als kunst kan worden beschouwd. Wie het mag doen en wat de waarde ervan bepaalt. (...) Deze film plaatst de gedachte, het gevoel, het geluid en het beeld van deze kwesties op een diep, humanistisch niveau dat ons allen in de jury heeft geraakt en overweldigd.

Het is een filmisch bewijs van de vitale noodzaak van menselijke expressie, en het is meesterlijk gedaan. (...) De onzichtbare parameters van de industrie en de academische wereld maken geen schijn van kans tegen deze film."

Ontdek hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow' - Actueel
Actueel

De Allereerste trailer van de langverwachte actifilm 'The Crow'

How far would you go? Bekijk hier de eerste beelden van THE CROW, gebaseerd op het verhaal van de Amerikaanse stripserie, gecreëerd door James O'Barr. Ontdek de duistere en meeslepende wereld van regisseur Rupert Sanders, met in de hoofdrol de getalenteerde Bill Skarsgård. Vanaf 5 juni zal deze... Verder lezen...
Sur l'Adamant

Sur l'Adamant

Documentaire  Regie: Nicolas Philibert De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychische stoornis. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert neemt de... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: