Aurora's Sunrise: Sahakyan blaast Aurora's woorden en ervaringen nieuw leven in - Actueel Cinema

   - 

Deze week verschijnt Aurora’s Sunrise van Inna Sahakyan bij ons in de zalen en is zo de allereerste Armeense film die in België een release krijgt.

Synopsis:

In 1919 ging in New York de stomme film Auction of Souls in première, over een tienermeisje dat de Armeense genocide overleefde en naar Amerika vluchtte. De hoofdrol werd gespeeld door de overlevende in kwestie: Aurora Mardiganian.

De film bleek een kassucces en Mardiganian werd wereldberoemd. Intussen gingen de moordpartijen in Armenië nog steeds door en Mardiganian werd bijna verzwolgen door traumatische herbelevingen, aangezwengeld door de hardvochtige publiciteitsmolen van Hollywood. Toch koos ze ervoor om het gezicht te zijn van een humanitaire campagne, in de hoop haar volk te redden.

Sahakyan gebruikt een mix van rotoscoping-animaties, fragmenten van Auction of Souls (ooit verloren gewaand, maar achttien minuten beeldmateriaal werd kort na Aurora's dood in 1994 gevonden), delen van Aurora's memoires geschreven door verslaggever Henry Gates, en interviews met de oudere Aurora gefilmd in 1984 om een portret te vormen van de vrouw die ooit "De Jeanne d'Arc van Armenië" werd genoemd.

Sahakyan blaast Aurora's woorden en ervaringen nieuw leven in en is een belangrijk creatie die erom vraagt gezien en gevoeld te worden vanwege de echte tragedie die erin wordt beschreven.

Aurora's Sunrise was de Armeense inzending voor de Academy Awards en wordt in Australië vertoond op de Europa! Europa Film Festival in Melbourne en Sydney.

Ontdek hier de programmatie van de film in je dichtstbijzijnde bioscoop.

 

 Meningen

 Al het nieuws cinema

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek - Actueel
Actueel

The Fall Guy: Ryan Gosling is de juiste persoon op de juiste plek

De beroemde actieserie uit de jaren 80 krijgt een make-over in een filmversie geregisseerd door David Leitch (Bullet Train). Dit is de kans om de iconische Colt Seavers weer in actie te zien, gespeeld door Ryan Gosling, vergezeld door de prachtige Emily Blunt. Zij vertolkt de rol van regisseur... Verder lezen...
Aurora's sunrise

Aurora's sunrise

Documentaire, Animatie Film  Regie: Inna Sahakyan In 1919 ging in New York de stomme film Auction of Souls in première, over een tienermeisje dat de Armeense genocide overleefde en naar Amerika vluchtte. De hoofdrol werd gespeeld door de overlevende in kwestie: Aurora Mardiganian. De film bleek een kassucces en Mardiganian werd wereldberoemd.... Verder lezen...

Newsletter
Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief: